Zatvorska drama "Carandiru" brazilski kandidat za Oscara

DUGOMETRAŽNI film "Carandiru", zatvorska drama argentinskobrazilskog redatelja Hectora Babenca, odabran je ovih dana za brazilskog predstavnika za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, objavilo je Ministarstvo kulture.

Film koji se počeo prikazivati u travnju u kina je privukao 4,6 milijuna Brazilaca, a prikazan je i na festivalu u Cannesu gdje je dobio pohvale publike, dok su ga kritičari dočekali hladno.

"Carandiru" se temelji na knjizi brazilskog liječnika Drauzija Varelle o iskustvima u liječenju bolesnika iz istoimenog zatvorskog kompleksa u Sao Paulu, koji je bio najveći u južnoj Americi sve dok prošle godine nije srušen, deset godina nakon što je bio poprište policijskog masakra nad 111 zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokolj iz listopada 1992. ujedno je i posljednja scena u filmu u kojem se većinom govori o životu anonimnih zatvorenika iz Carandirua.

Od ukupno osam brazilskih kandidata za Oscara 2004., među kojima dvije uspješne novijee produkcije - "Čovjek koji je fotokopirao" Jorgea Furtada i "Bog je Brazilac" Carlosa Dieguesa, žiri se velikom većinom glasova odlučio za "Carandiru".

Naslovi pet filmova nominiranih za Oscara u ovoj kategoriji bit će poznati 27. siječnja 2004., dok će Oscara dobiti samo jedan na dodjeli 29. veljače u Los Angelesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara