Zaustavljen prodor vode u Splitu: "Krater je velik dva metra"

Zaustavljen prodor vode u Splitu: "Krater je velik dva metra"
Foto: Hina

PRODOR vode koja je jutros poplavila centar Splita zaustavljen je, a djelatnici Vodovoda i kanalizacije popravljaju puknuti magistralni cjevovod.

Tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Perić izjavio je za Hinu popodne da njihovi djelatnici na mjestu puknuća cijevi rade iskop kako bi do nje došli te da je sada najvažnije sve dobro očistiti i pripremiti kako bi se uklonio oštećeni dio i instalirao novi cjevovod.

Krater velik dva metra

"Krater na magistralnom cjevovodu koji je pukao je velik oko dva metra. Taj cjevovod je povezan s gradskim kotarom Ravnim njivama, vodospremom Marjan-Gripe i napaja veći dio užeg centra. Sustav se zbog puknuća u jednom trenutku disbalansirao, zbog čega je veći dio užeg centra ostao bez vode. Stanovnici Gajeve ulice, dijela Plinarske te Haračićeve ulice su bez vode i bit će bez nje sve dok se kvar ne popravi. Zasad nemamo znatnijih prijava štete, a situaciju i dalje pratimo", rekao je Perić.

Naveo je da je dio užeg središta Splita imao problema s vodoopskrbom kad je smanjen tlak te da je bilo nestanka vode i popratnog zamućenja zbog različitih brzina i laminarnog strujanja vode u cijevima, no stanje se sada polako stabilizira. Dodao je da se očekuje nastavak radova, demontaža oštećenog dijela cjevovoda i montaža novog dijela.

Voda poplavila centar grada

Magistralni cjevovod puknuo je jutros na Nazorovom šetalištu odmah ispod Prve vidilice na Marjanu. Voda se velikom silinom slijevala niz ulice u središtu Splita te je poplavila Matoševu i Plinarsku ulicu, Nazorov prilaz, Zrinjsko-Frankopansku i Rendićevu ulicu i Trg Gaje Bulata, na kojem je splitski HNK, a zbog poplave je dobar dio stambenih i poslovnih zgrada ostao bez vode.

Odmah nakon puknuća cijevi na teren su izišli djelatnici Vodovoda i kanalizacije, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, koji su ispumpavali vodu, te djelatnici policije koji su regulirali promet. Stanovnicima koji su ostali bez vode stigle su cisterne s pitkom vodom.

Mjesto na kojem je puknula vodovodna cijev obišao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je novinarima izjavio da je taj slučaj dokaz zastarjelosti gradske infrastrukture te kako je vrlo važno što prije realizirati projekt aglomeracije Splita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara