Zaustavljeno trgovanje dionicama Ine, Hanfa sumnja u malverzacije na burzi

Foto: Damir Krajač (Cropix)

"S OBZIROM na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora, Agencija je ocijenila potrebnim privremeno obustaviti trgovanje ovom dionicom u svrhu zaštite svih investitora te osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu", stoji u današnjem priopćenju Hrvatska Agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u kojoj se dodaje da su sve raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama dostavili drugim službenim tijelima u Republici Hrvatskoj na postupanje iz njihovih ovlasti i nadležnosti.

Zabrana trgovanja trajat će tjedan dana

Zabrana trgovanjem dionicama Ine trajat će najmanje tjedan dana, zaključeno je danas na održanoj izvanrednoj sjednici Uprave Hanfe.

Mućke oko Ine traju mjesecima. Sve je krenulo od javne ponude mađarskog Mola u pokušaju da dođu do većinskog udjela u Ini, do uključivanja hrvatskih mirovinskih fondova  da bi sve zakomplicirao treći tajnoviti kupac Ininih dionica koji ih je kupovao na američkom tržištu. Do sada nije poznat identitet trećeg kupca, a Hanfa je bezuspješno pokušavala doći do identiteta kada su zatražili očitovanje američkog SEC-a koji ih je na koncu uputio na adresu u Cipru. No ondje ih dočekao zid.

Istraga oko dionica

"Saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja", saznaje iz priopćenje. Iz Hanfe danas nema posebnih pojašnjenja a kako kažu do isteka roka obustave trgovanja iz Rješenja, neće se posebno komentirati okolnosti ove odluke.

S obzirom da se u priopćenju navodi da su podaci o trgovanju dionicama proslijeđeni nadležnim službama za očekivati je i istragu DORH-u. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara