Zavladala panika, šire se snimke i fotografije praznih dućana u Zagrebu

Zavladala panika, šire se snimke i fotografije praznih dućana u Zagrebu
Foto: Index

UBRZO nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, među građanima se počela širiti panika.

U ljekarnama već nema zaštitnih maski, za koje stručnjaci kažu kako ne pomažu protiv oboljenja, a u nekim dućanima nestalo je antibakterijskih gelova za ruke i vlažnih maramica.

Prema snimkama i fotografijama koje se šire društvenim mrežama, police nekih lokalnih dućana već su prazne. Nedostaje šećera, brašna, tijesta, mesa... što je vidljivo na snimkama koje građani objavljuju na Twitteru.

U Intersparu u Areni je, kako nam javlja čitatelj, hrpa ljudi i imaju puna kolica brašna, konzervirane hrane i sredstava za čišćenje.

Porasla je i online kupovina i u nekim online trgovinama ona je otežana.

"Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni", naveli su iz Konzuma za RTL te dodali:

"Konzum, kojem je sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike."

"Ne treba jurišati na dućane"

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić upozorio je građane da nema razloga za paniku.

"Mi dajemo potporu kriznom stožeru Ministarstva zdravstva. Molim građane da ne paniče, imamo navodno jednog oboljelog, ne treba jurišati na dućane. Ispričavamo se ako se ne javimo kada zovete, ali ako se nismo javili, vjerojatno smo zauzeti i nazvat ćemo vas u roku od pola sata", rekao je Kalinić te dodao da se protokol o postupanju donosi kada se proglasi epidemija.

Kakva je situacija u dućanima?

Index je obišao nekoliko dućana u Zagrebu.

Ovakva je situacija u Konzumu u Teslinoj. Većina polica je puna, osim onih sa šećerom i brašnom.

U Lidlu u Selskoj police dućana su poluprazne, ali naš novinar napominje kako to nije toliko neuobičajen prizor.

Ovo je fotografija police s mlijekom u Konzumu na križanju Maksimirske i Mašićeve.

U Jagodi u Radničkoj za sada police nisu prazne.

U Superkonzumu polako nestaju konzerve, mlijeko, paštete... Naš novinar javlja kako su u dućanu ogromne gužve, što potvrđuju i fotografije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara