Završen summit EU - zapadni Balkan

ČELNICI zemalja Europske unije i pet zemalja jugoistočne Europe završili su u subotu u Porto Carrasu summit, čiji je glavni naglasak da ujedinjenje Europe nije dovršeno dok i te zemlje ne uđu u EU, a ulazak svake pojedine zemlje ovisit će o njoj samoj.

Na summitu, koji je trajao oko dva sata, usvojena je zajednička deklaracija i formalno je prihvaćena "Solunska agenda za zapadni Balkan", koju su jučer odobrili šefovi država ili vlada EU-a. Solunska agenda je dokument koji identificira prioritetne reformske korake u približavanju Europskoj uniji pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Summit je opravdao naša očekivanja koja su bila velika", rekao je na konferenciji za novinare hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na summitu. Predsjednik Mesić je rekao da je potvrđen individualni pristup u približavanju u EU-u te potreba za regionalnom suradnjom.

U hrvatskom izaslanstvu još su bili i ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar za europske integracije Neven Mimica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara