Završen summit EU-a

SUMMIT zemalja članica Europske unije u Porto Carrasu, na kojem je glavna tema bio prijedlog budućeg ustava, završen je u petak poslijepodne, čime je okončano šestomjesečno grčko predsjedavanje Unijom.

U subotu ujutro održat će se summit EU-zapadni Balkan, na kojem će sudjelovati i hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard dEstaing predstavio je šefovima država ili vlada 15 zemalja članica i 10 zemalja koje će se sljedeće godine priključiti EU-u, prijedlog budućeg europskog ustava, koji bi trebao omogućiti efikasno funkcioniranje institucija EU-a i nakon proširenja.

Prijedlog ustava naišao je na suzdržan prijem, a u zaključcima je ocijenjen "dobrom polaznom osnovom" za rad Međuvladine konferencije, koja će donijeti konačnu odluku. Međuvladina konferencija počet će s radom u listopadu ove godine za vrijeme talijanskog predsjedanja EU-om, a posao bi trebao biti gotov do ožujka sljedeće godine, kada će na čelu EU-a biti Irska.

Predsjednik Konvencije, bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing pozvao je čelnike EU-a da se prijedlog ustava usvoji što prije i sa što manje mogućih promjena.

Oko prijedloga budućeg ustava postoje velika neslaganja između zemalja koje se zauzimaju za federalistički pristup i onih koji žele da nacionalne vlade imaju posljednju riječ u donošenju odluka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlozi koji izazivaju najviše kontroverzi jesu uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a i ministra vanjskih poslova, smanjenje broja povjerenika Europske komisije te smanjenje broja područja o kojima se odlučuje jednoglasno.

Čelnici EU-a na summitu su odobrili dokument "Solunska agenda za zapadni Balkan", koji će biti formalno prihvaćen na sutrašnjem summitu EU-zapadni Balkan.

Usvojeni su zaključci o Iraku, Iranu i Sjevernoj Koreji te naglašena potreba da se poprave odnosi sa Sjedinjenim Državama nakon iračke krize.

Britanska vlada je odustala od prijedloga da se za tražitelje azila uspostave kampovi za prihvat izvan EU-a kako bi ih se onomogućilo da stupe na teritorij EU-a prije nego što se njihov zahtjev za azilom odobri.

Summit je protekao uz neviđene mjere sigurnosti - oko 15 tisuća policijaca i vojnika osiguravalo je njegovo održavanje. Prilaz Porto Carrasu bio je onemogućen svima koji nisu imali akreditaciju. Antiglobalistički prosvjednici uspjeli su se približiti nekoliko kilometara blizu mjesta održavanja summita, gdje su se sukobili s grčkom policijom.

Oko 1800 akreditiranih novinara imali su dobre uvjete za rad, ali je dobar dio njih morao putovati i do dva sata budući da su hoteli u kojima su odsjeli udaljeni i po stotinjak kilometara od Porto Carrasa, na poluotoku Halkidiki.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara