Završena glavna rasprava u ponovljenom suđenju Zorani Banić

Završnim riječima optužbe i obrane danas je na Županijskom sudu u Zadru završena glavna rasprava u ponovljenom suđenju protiv Zorane Banić (52), Srpkinje iz Zemunika Gornjeg optužene za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Škabrnji 1991. godine L

Županijski državni odvjetnik Ivan Galović zatražio je za optuženu maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina ustvrdivši da je dokazano njezino sudjelovanje u ratnom zločinu u Škabrnji.

Nasuprot njemu, branitelj optužene, odvjetnik Luka Šušak, rekao je da optuženoj nisu dokazane inkriminacije koje joj se stavljaju na teret. Po njegovim riječima, optužena Zorana Banić nije 18. studenog 1991. bila u Škabrnji pa prema tome nije ni mogla sudjelovati u ratnom zločinu.

Odvjetnik Šušak zatražio je da se taj slučaj prepusti Haaškom sudu ili nekom drugom međunarodnom sudu, odnosno da Županijski sud u Zadru izreče oslobađajuću presudu. Ponovio je svoje mišljenje da hrvatsko pravosuđe ne može osigurati pravedno suđenje optuženoj Zorani Banić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na samom kraju, optužena Zorana Banić je ponovila da nije bila toga dana u Škabrnji, zatim da joj je žao svih žrtava, kako je rekla, onih u Iraku, Jugoslaviji i u Škabrnji, u kojoj je, kazala je, imala najbolje prijatelje.

Predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru sutkinja Enka Moković najavila je izricanje presude sutra u 13 sati.

Zorana Banić je 1996. u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, a godine 2001. je uhićena u Švicarskoj i izručena Hrvatskoj. U ponovljenom suđenju nepravomoćno je osuđena na 13 godina zatvora. Vrhovni sud je prošle godine prihvatio njezinu žalbu i vratio predmet na ponovno suđenje.

(Hina) xima ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara