Završena istraga: U kemijskom napadu na Siriju najvjerojatnije korišten klor

Završena istraga: U kemijskom napadu na Siriju najvjerojatnije korišten klor

Foto: Hina

MISIJA za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) priopćila je da je u veljači u napadu na sjeverozapadni sirijski grad Saraqib, u provinciji idlib, najvjerojatnije korišten plin klor.

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala klor, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti klora u lokalnom okolišu".

"Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten klor u Al Talilu, predgrađu Saraqiba", stoji u priopćenju te organizacije.

Više napada kemijskim oružjem


OPCW nema mandat utvrđivanja krivnje za napad u Saraqibu, koji se nalazi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib.

Sirijska organizacija za civilnu zaštitu, Bijele kacige, odmah je u veljači izvijestila o napadu klorom.

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada kemijskim oružjem.

Aktivisti i oporba opetovano optužuju vladu za korištenje kemijskog oružja protiv svojih protivnika, no režim u Damasku odbacuje te navode i tvrdi da je OPCW-u 2014. predao cijeli arsenal kemijskog oružja.

Prošli mjesec su stručnjaci OPCW-a posjetili sirijski grad Dumu, u samom predgrađu Damaska i poprištu navodnog kemijskog napada, gdje su uzeli uzorke za analizu. Tada je, 4. travnja, u Dumi koja je još uvijek bio pod kontrolom pobunjenika u napadu vladinih snaga poginulo najmanje 40 ljudi.

Sumnje da je u tom napadu upotrebljeno kemijsko oružje navele su SAD, Francusku i Veliku Britaniju da tjedan dana kasnije pokrenu zajedničke zračne udare na vladina postrojenja u Siriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara