Završena saslušanja o izraelskom "sigurnosnom zidu", mišljenje suda za nekoliko mjeseci

PREDSTAVNICI dva bloka koja predstavljaju nekoliko desetaka muslimanskih zemalja, posljednji su u srijedu dali svoje iskaze na trodnevnom saslušanju o izgradnji izraelskog "sigurnosnog zida" pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, a suci tog suda svoje će mišljenje, koje nije obvezujuće, objaviti za nekoliko mjeseci.

Predstavnici Arapske lige i Organizacije islamske konferencije, koje predstavljaju oko 20 posto svjetskog stanovništva uključujući i neke od najžešćih izraelskih neprijatelja, posljednji su svjedočili u srijedu pred ICJ-om.

"Zar ovo pitanje ne vraća u sadašnjost epizodu Berlinskog zida koji je bio označen kao zid srama?", upitao je suce predstavnik Arapske lige Michael Bothe.

"Zid ima veliki utjecaj na životne uvjete Palestinaca na okupiranim područjima", dodao je Bothe.

Izrael tvrdi da je "sigurnosni zid" potreban kako bi se spriječili upadi terorista i samoubojica na izraelsko područje.

Očekuje se da će sudsko vijeće, koje broji 15 sudaca, u roku od nekoliko mjeseci objaviti svoje mišljenje o ovom pitanju. Njihovo mišljenje nije obvezujuće ali može utjecati na međunarodnu javnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinci se nadaju da će mišljenje Međunarodnog suda utrti put ka međunarodnim sankcijama protiv Izraela.

Opća skupština UN-a zatražila je savjetodavno mišljenje suda o pravnim posljedicama gradnje tog zida na okupiranim palestinskim područjima.

Izrael je ignorirao saslušanja pred sudom u Den Haagu, a službeno je izraelsko stajalište da taj sud nema nadležnost u ovom slučaju. Izraelski premijer Ariel Sharon kazao je da se radi o "međunarodnom cirkusu".

SAD i EU, iako kritiziraju izgradnju zida, nisu se pojavili na saslušanjima, ističući kako smatraju da bi mišljenje ICJ-a moglo naštetiti mirovnim naporima.

Dok je 44 zemalja, uključujući Izrael, SAD i EU, dalo pismene izjave, samo se desetak zemalja, uključujući Jordan, Kubu, Južnoafričku Republiku i Saudijsku Arabiju, pridružilo Palestincima na trodnevnim saslušanjima.

Stalni palestinski promatrač pri UN-u Naser al-Kidva kazao je kako vjeruje da su Palestinci dobro predstavili svoj problem u Den Haagu te zahvalio "drugim Arapima i prijateljima" na potpori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara