ZAVRŠENI 13. DANI HRVATSKOGA FILMA - NAJVIŠE NAGRADA "UVOZNIM VRANAMA" GORANA DEVIĆA

Podjelom nagrada večeras su u Studentskom centru u Zagrebu završeni 13. Dani hrvatskog filma, koji su, po riječima organizatora, do sada privukli najveći broj publike.

Veliku nagradu žirija Dana hrvatskog filma dobio je dokumentarni film "Uvozne vrane", redatelja i scenariste Gorana Devića, studenta 3. godine na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (ADU).

Priča je to o vranama koje su 50-tih godina 20- stoljeća (za vrijeme tadašnje Jugoslavije) bile uvezene u Sisak kako bi uništile bumbare, te su svojim razmnožavanjem postale ozbiljan problem Sisčana, koji su stalno prosvjedovali kako vrane treba uništiti.

Goran Dević dobio je i nagradu za najbolju režiju i scenarij, za dokumentarac "Uvozne vrane".

Nagradu žirija Dana hrvatskog filma za najbolju kameru dobio je Boris Poljak u dokumentarnom filmu "La Strada", redatelja Damira Čučića, u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Nagrada za najbolju glazbu Dana hrvatskog filma dodijeljena je ansamblu "Cinkuši", za glazbu u animiranom filmu "Ciganjska", redatelja Marka Meštrovića i Davora Međurečana. Isti je film dobio i nagradu za najbolju montažu.

Nagradu Dana hrvatskog filma u kategoriji najboljeg debitanta dobila je Marija Prusina za eksperimentalni film "Uterus".

Za najboljeg producenta nagrađen je Factum, za produkciju filmova "Peščenopolis" i "Sve o Evi".

Nagrade "Oktavijan", koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK), dobili su sljedeći autori: za srednjometražni igrani film redatelj Robert Orhel za film "Leti, leti" scenaristice Koraljke Meštrović; za kratkometraži igrani film "Oktavijana" je dobila redateljica Ida Tomić za film "Radio i ja", rađen prema scenariju Tanje Kirhmajer, a "Oktavijana" za dugometražni dokumentarni film dobio je redatelj i scenarist Igor Mirković za film "Sretno dijete".

Nagradu HDFK-a "Oktavijan" za kratkometražni dokumentarni film također je dobio redatelj i scenarist Goran Dević za film "Uvozne vrane".

"Oktavijan" za animirani film pripao je filmu "Ciganjska", redatelja i scenariste Marka Meštrovića i Davora Međurečana.

Nagrada "Oktavijan" za eksperimentalni film ravnopravno je dodijeljena Ivanu Ladislavu Galeti za film "Endart" i Mariji Prusini za film "Uterus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oktavijana" za glazbene spotove dobila je Mara Pogibejčić - te glazbene skupine ENI i LET 3, redatelja i scenariste Radislava Jovanova Gonze.

"Oktavijana" za namjenski film dobio je redatelj Bruno Anžović za reklamni film "Karlovačko pivo/Milijunaš".

Nagradu Dana hrvatskog filma "Zlatna uljanica", za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, koju dodijeljuje tjednik "Glas Koncila", dobio je redatelj, scenarist i animator Davor Međurečan za film "Kyrie Eleison".

Nagradu "Kodak" za najbolji snimateljski rad dobio je Boris Poljak, za kameru u filmu "La Strada", redatelja Damira Čučića.

Nagradu "Jelena Rajković" Hrvatskog društva filmskih redatelja, za redatelja do 30 godina starosti, dobila je Marija Prusina za film "Uterus".

Zatvarajući 13. dane hrvatskog filma, ravnatelj Luka Smola zahvalio je Gradskom uredu za kulturu, Ministarstvu kulture RH, svim sudionicima i dobitnicima nagrada, te publici koja je iznenadila velikim odazivom.

Najavio je da će se projekcija svih nagrađenih filmova održati u petak, 19. ožujka, u Multimedijalnoj dvorani Studentskog centra.

Utemeljitelji Dana hrvatskog filma su Akademija dramske umjetnosti, Hrvatska kinoteka, HRT, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara te Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija bio je ugledni slovenski redatelj Karpo Godina.

Na završetku 13. Dana hrvatskog filma publici je prikazan najuspješniji i najnagrađivaniji film - "Uvozne vrane" Gorana Devića..(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara