Završeno obilježavanje 12. godišnjice pada Vukovara

POLAGANJEM vijenaca i odavanjem počasti stradalim vukovarskim braniteljima i civilima u vukovarskom Veleprometu i na Ovčari, u Vukovaru je danas završeno obilježavanje 12. godišnjice srpske agresije na taj grad, koje se ove godine održavalo pod motom "Bijeli križ opomenu šalje".

U skladištima vukovarske tvrtke Velepromet srpski agersor je još polovicom rujna 1991. osnovao prihvatni centar, u koji su, nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991., dovođeni zarobljeni branitelji i civili. Po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u Veleprometu je bilo zatočeno oko 8000 branitelja i civila, među kojima je bilo i djece.

Nestalima iz Veleprometa vodilo se oko 800 osoba. Tijela mnogih od njih kasnije su pronađena u masovnim grobnicama na području Vukovarsko-srijemske županije.

Spomen na njihovu žrtvu, vijenac podno spomen-ploče u krugu tvrtke Velepromet, položila su izaslanstva Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U spomen na 200 ranjenika i civila, koji su 20. studenoga 1991. pobijeni na poljoprivrednom imanju Ovčari, nedaleko od Vukovara, danas su također položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon što su 18. studenoga 1991. u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i paravojnih postrojba, dva dana kasnije, 20. studenoga, iz vukovarske Opće bolnice odvedena je 261 osoba, od kojih je na Ovčari pobijeno 200 osoba, a za ostalima se još uvijek traga.

Zbog zločina počinjenih na Ovčari, u haškom su pritvoru zapovjednici postrojba bivše JNA, koje su sudjelovale u vukovarskim vojnim operacijama - Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić.

Od 200 ekshumiranih žrtava na Ovčari do danas je identificirano 186 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nazočnosti velikoga broja članova obitelji i rodbine žrtava te drugih stradalnika Domovinskog rata, koji su došli odati počast žrtvama s Ovčare, voditeljica Centra "Apel" iz Zagreba Zdenka Farkaš pročitala je pismo koje je "Apel" uputio glavnom tajniku i Vijeću sigurnosti UN-a, a u kojemu se traži dopuna članka 3 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a.

Predlaže se da dopunjeni članak 3 glasi: "Svatko ima pravo na život i osobnu sigurnost do svoga naravnog kraja - prirodne smrti".

U ime "Apela" Zdenka Farkaš također je predložila uvođenje dva nova članka, u Deklaraciju o ljudskim pravima UN-a, koja danas ima 30 članaka.

U novom, 31. članku predlaže se: "Svatko ima pravo na dostojan pokop, u skladu sa svojim vjerskim i kulturnim obilježjima, i grob obilježen svojim imenom, a njegova obitelj pravo na inforamciju o stradanju".

U članku 32, čije se uvođenje također predlaže, stajalo bi: "Nasilne smrti bez valjanog suđenja moraju biti sankcionirane na svakom prostoru i u svakom vremenu, zločinci kažnjeni, a obitelji obeštećene".

(Hina) ždra dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara