Karamarko: Ne može Orešković voditi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez šefova tih stranaka

Karamarko: Ne može Orešković voditi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez šefova tih stranaka

Foto: FAH

SJEDNICA predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno, već im je poručeno da čekaju završetak sjednice Središnjeg odbora, koji bi trebao potvrditi dio zaključaka Predsjedništva.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva. Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.

Karamarko je u izjavi potvrdio da će HDZ tražiti ostavku Oreškovića.

"Zaključili smo da imamo predispozicije i dobre momente da uđemo u preslagivanje, ne bih sada s kime. Tražit ćemo da se Orešković povuče. O tehnici opoziva dogovorit ćemo se sa svojim ljudima u Saboru.

Nismo se čuli od jučer Orešković i ja, otkad je bio u SOA-i. Vjerojatno ćemo se čuti danas.

Nije se tražila moja odgovornost, ili je bilo razgovora o tome da li da se ja maknem iz Vlade. O tome nismo glasali, HDZ je već previše ustupaka napravili, to više ne može raditi. Nesuvislo je da Orešković vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanje o Oreškoviću prije glasanja o Karamarku

"Moguće je da se o Oreškoviću glasa prije nego o meni. Ovo iskustvo većine koje smo sada imali ne želimo ponoviti više. HSS je članica Koalicije, jučer sam se sastao s njima".

"Velika koalicija sa SDP-om u ovom trenutku nije opcija", upozorio je Karamarko.

"Mogu se i ostavke ministara dogoditi", dodao je.

"Rekao sam ministrima da rade posao kao da se ništa ne događa. Važno je da ministarstva i dalje rade, da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve upućuje da to ide u tom smjeru. Domagoj Milošević je novi Glavni tajnik HDZ-a".

Prokomentirao je i medijske navode o tome da su visokopozicionirani eksponenti HDZ-a na sjednici Predsjedništva tražili da preuzme odgovornost za aktualnu krizu.

"Dobio sam potporu stranke da se sa mnom na čelu ide u preslagivanje. Milijan Brkić me nije uopće kritizirao, on je jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol to da se ja povučem. Što bi to značilo za stranku i ostalo. I onda je bila diskusija, nikakve kritike".

"Mislim da nećemo gledati takav ringišpil da opet sjednemo s MOST-om", zaključio je Karamarko u odgovoru na pitanje novinarke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara