ZAVRŠIO MEĐUNARODNI KOLOKVIJ O RIMSKOJ PROVINCIJALNOJ UMJETNOSTI

Međunarodni kolokvij o problemima rimskog provincijalnog umjetničkog stvaralaštva, na kojem je o središnjoj temi "Religija i mit" govorilo šezdesetak stručnjaka, završio je danas u Zagrebu.

Arheološki muzej i Odsjek za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta organizatori su VIII. međunarodnog kolokvija, koji je u Muzeju Mimara počeo 5. svibnja.

Ante Rendić Miočević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, ocijenio je da je skup "više nego uspio". Kolokvij je bio idealna prigoda za razmjenu mišljenja među stručnjacima za različita područja rimske umjetnosti, rekao je Rendić Miočević.

Kolokvij ima radni karakter, zatvorenog je tipa pa nema veliku medijsku promociju, no među domaćim i stranim stručnjacima on se prepoznaje kao sve značajniji forum na kojem se mogu afirmirati ili preispitati svoja gledanja na pojedine probleme, dodao je.

Kao iznimno uspješan Rendić Miočević je izdvojio jučerašnji posjet trima arheološkim lokalitetima - Ščitarjevu, Sisku i Varaždinskim toplicama. Po njegovim riječima, ta tri panonska lokaliteta izazvala su veliku pozornost sudionika - Andautonia zbog načina prezentacije i organizacije događanja vezanih uz antiku, Siscia zbog otkrića dijela starog središta grada i njegovih monumentalnih bedema, a Aquae Iassae kao primjer grada koji se nekad i danas razvijao zahvaljujući ljekovitoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dosad su se uglavnom predstavljala arheološka nalazišta na jugu Hrvatske, a sada smo potvrdili i da sjeverna Hrvatska ima što pokazati", istaknuo je Rendić Miočević.

Na kolokviju je predstavljeno šezdesetak referata, a sudjelovalo je ukupno stotinjak stručnjaka iz Njemačke, Engleske, Belgije, Makedonije, Mađarske, Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Rumunjske, Luksemburga, Slovačke, SAD-a, Hrvatske te s Kosova.

Dio njih sutra odlazi na trodnevnu ekskurziju u sklopu koje će, među ostalim, posjetiti Split, Zadar i Nin.

Idući kolokvij održat će se za dvije godine u Innsbrucku, a dotad će se tiskati knjiga radova sa zagrebačkog kolokvija.

(Hina) ag jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara