Završio rat u Iraku: "Amerikanci iza sebe ostavljaju uništenu zemlju i podijeljen narod"

Foto: AFP

DEVETOGODIŠNJI rat u Iraku napokon je gotov.

Američki dužnosnici potiho su završili gotovo devet godina krvavih i gorkih sukoba, iako je pitanje o tome je li rat u Iraku vrijedio uloženog novca i života i dalje neodgovoreno.

Gotovo desetljetni rat u Iraku rezultirao je smrću 4.500 Amerikanaca i 100.000 Iračana. Još 32.000 Amerikanaca i deseci tisuća Iračana su ranjeni.

U Iraku se trenutno nalazi još četiri tisuće američkih vojnika koji će se povući do kraja godine. Oko 150 vojnika ostat će u Iraku u okviru američkog veleposlanstva. Rat u Iraku Ameriku je koštao 800 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom svečanosti u Bagdadu kojoj je prisustvovao i američki ministar obrane Leon Panetta američka je zastava skinuta s koplja i smotana te vraćena u SAD. Panetta je poručio kako vojne postrojbe napuštaju Irak trajno ponosne.

Rat u Iraku vrijedio je prolivene krvi i uloženog novca, a zemlju je postavio na put demokracije, uvjeravao je Panetta.

No, mnogi Iračani nisu sigurni oko toga kako bi se situacija mogla odviti. Olakšanje nakon smrti Sadama Huseina koji je obješen na posljednji dan 2006. godine, zamijenio je dug i opaki rat koji je pokrenut kako bi SAD pronašao nepostojeće oružje za masovno uništenje te umalo gurnuo cijelu zemlju u rat ekstremističkih skupina.

"S ovim povlačenjem Amerikanci ostavljaju iza sebe uništenu zemlju", komentirao je jedan šijit koji je u ratu izgubio oca. "Amerikanci nam ne ostavljaju moderne škole i velike tvornice. Umjesto toga ostavljaju tisuće udovica i siročadi. Amerikanci iza sebe ne ostavljaju slobodan narod i zemlju, već uništenu zemlju i podijeljen narod". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara