ZAVRŠIO ŠPANJOLSKO-POTRUGALSKI SUMMIT

Premijeri Španjolske i Portugala Jose Luis Rodriguez Zapatero i Pedro Santana Lopes, potvrdili su petak u Santiagu de Compostela sporazum o gospodarskoj suradnji, ublaživši neslogu u pogledu Iraka.

Portugalski premijer izjavio je da će Portugal poštivati obveze i zadržati "nazočnost sigurnosnih snaga do studenoga". Portugalski kontingent od približno 120 policajaca još se nalazi u Nasiriji u sklopu stabilizacijskih snaga, dok je Madrid povukao prošlog ljeta svoje postrojbe.

Na gospodarskom planu Madrid i Lisabon zaključili su novi sporazum o osnivanju iberijskog tržišta električne enegrije (MIBEL) koji predviđa pokretanje do 30. lipnja 2005., nakon što je njegovo stupanje na snagu u travnju bilo odgođeno.

Dvije zemlje također su potvrdile datum stupanja na snagu brzih željezničkih linija između Porta i Viga u 2009. i između Madrida i Lisabona 2100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica premijera dala su "čvrstu podršku" Europskom ustavu i naglasili "važnost sudjelovanja građana", izjavio je Zapatero. Lisabon i Madrid su odlučili organizirati referendum o Ustavu.

Zapatero je rekao da Španjolska podržava kandidature Lisabona za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kao i portugalsku organizaciju sljedećeg summita NATO-a 2006.

Španjolska nema namjeru "organizirati referendum o mogućem ulasku Turske u Europku uniju", izjavio je šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero.

(Hina) xtm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara