Završio summit Rusija-EU u Sankt Peterburgu

SUMMIT Rusija-Europska unija, čiji je domaćin bio ruski predsjednik Vladimir Putin i u čijem je radu sudjelovalo 25 predstavnika proširene EU, završio je u subotu u Sankt Peterburgu, a trajao je sat vremena dulje nego što bilo prvobitno predviđeno, izvijestili su službeni izvori.

Sudionici sastanka raspravljali su, među ostalim, o proširenju EU-a, mogućnosti ukidanja viza između zemalja EU-a i Rusije te o stanju u Čečeniji.

Očekuje se zajednička konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednika Europske komisije Romana Prodija i grčkog premijera Costasa Simitisa, čija zemlja predsjedava EU-om do 1. srpnja. To je prvi sastanak ruskog predsjednika s predsjednicima država i vlada iz 15 zemalja EU-a i 10 zemalja koje će sljedeće godine postati punopravne članice te organizacije.

Vladimir Putin pozvao je obje strane da se angažiraju na ukidanju viza između Rusije i Unije, a njemački kancelar Gerhard Schroeder njegov je prijedlog podupro kazavši kako će "to područje u budućnosti postati iznimno važno" te istaknuo kako je "sada potrebno pružiti pomoć u njegovu napretku".

Francuski predsjednik Jacques Chirac također je govorio o potrebi slobode kretanja ruskih državljana u Europi, dodavši kako je to jedan od ciljeva suradnje između Rusije i EU-a.

"Francuska je za slobodno kretanje ruskih državljana po zemljama članicama EU-a i stanovnika zemalja EU-a po Rusiji. To je, apsolutno u skladu s našom zamisli o kontinentu bez linija razdvajanja", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski premijer Silvio Berlusconi ocijenio je da kako "neće trebati puno vremana da sve europske zemlje shvate potrebu za jednom velikom Europom" u kojoj živi i 150.000 ruskih državljana.

Samo takva Europa moći će biti partnerica "najvećoj i jedinstvenoj svjetskoj sili - Sjedinjenim Državama", kazao je Berlusconi istaknuvši kako njegova vizija EU-a uključuje i "pet zemalja s područja Balkana, tri zemlje kandidatkinje, Tursku i Izrael".

Rusi predsjednik u svome je govoru istaknuo "jedinstveni" karakter summita u kojemu sudjeluju i zemlje koje će sljedeće godine postati punopravne članice EU-a. Proširenje znači "suvereni izbor" svake države, no on se ni u kojem slučaju "ne smije realizirati na štetu bilo koje druge zemlje".

Grčki premijer Constantin Simitis u govoru održanom na summitu u Sankt Peterburgu je kazao kako će EU "nastaviti pružati potporu naporima koje poduzima Rusija u nastojanju da se vrati mir u Čečeniju." "EU će i dalje podupirati ruske čelnike koji rade na povratku mira u Čečeniji, na zaštiti ljudskih prava te na socijalnoj i ekonomskoj obnovi", rekao je.

Ruski su zastupnici 21. svibnja u prvom čitanju usvojili prijedlog amnestije za čečenske pobunjenike koji odmah predaju oružje, u sklopu "procesa normalizacije odnosa" što ga je potaknuo Kremlj.

"Aktivno radimo na sporazumu o podjeli ovlasti između Čečenije i savezne države. Cilj nam je predložiti Čečenima veću autonomiju u sklopu ustava Ruske Federacije i ustava što su ga na referendumu nedavno usvojili Čečeni", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara