Završna riječ branitelja Mirka Norca

BRANITELJ četvrtooptuženoga u postupku protiv tzv. gospićke skupine na Županijskom sudu u Rijeci Mirka Norca odvjetnik Ivan Kern u nastavku današnjeg ročišta u završnoj je riječi u cijelosti zanijekao sve tvrdnje u optužnici vezane uz Norca, istaknuvši kako "stanje u optužnici nije ni izdaleka kao što je bilo u stvarnosti".

Kern je ustvrdio da u Gospiću u inkriminirano vrijeme, u jesen 1991., nije bilo sustava dvostrukog zapovijedanja u vojsci. Kazao je da Norac u to vrijeme nije neovisno i slobodno donosio odluke vezane uz vojsku, navevši kao primjer nemogućnost da odbije zapovijedi za kasnije neuspješne napade na Lički Osik i Medak. Te zapovijedi izdavao je tadašnji predsjednik Operativnog štaba za Liku Ante Karić, naveo je Kern.

Ustvrdivši da su svi izneseni dokazi i izjave svjedoka nedostatni da se Norac osudi, Kern je rekao kako nema dokaza da je Norac bio naredbodavac za počinjena kažnjiva djela te da nije ni imao zapovjednu odgovornost.

Drugi Norčev branitelj Tomislav Sabljar iznijet će svoju završnu riječ sutra.

Umirovljeni general HV-a Mirko Norac Kevo u jesen 1991. bio je zapovjednik 118. gospićke brigade Hrvatske vojske. Po optužnici Norac je zajedno s optuženim Tihomirom Oreškovićem izdavao naloge za odvođenja iz kuća i podruma iz Gospića i Karlobaga najmanje 50 civila, uglavnom Srba, koji suposlije, također po Norčevim i Oreškovićevim nalozima, stoji u optužnici, ubijeni na likvidacijama na Pazarištu, Lipovoj glavici i Crnom Dabru na Velebitu. Mirko Norac je optužen i za ubojstvo jedne žene izdvajanjem iz skupine civila i pokušaj ubojstva jednog muškarca u tijeku likvidacije civila na Pazarištu.

Osim njih dvojice optuženi su Stjepan Grandić, za organizaciju i provedbu zatočenja civila u perušićkoj vojarni i likvidacije skupine civila na Lipovoj glavici, i Ivica Rožić za odvođenje iz Karlobaga trojice tamošnjih Srba i njihovo ubojstvo na Velebitu.

Izricanje presude sudskog vijeća kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić očekuje se u petak ili ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara