Zbog Fukushime Hrvati pokupovali Geigerove brojače i tablete joda

Foto: AFP

"RASPRODANE zalihe Geigerovih brojača i potražnja za tabletama joda zbog zaštite od zračenja pokazuju da su se i hrvatski građani pridružili histeriji nastaloj nakon eksplozija u japanskoj nuklearki Fukushima", piše današnje izdanje Poslovnog dnevnika dodajući da je strah od radijacije prisutan unatoč uvjeravanju stručnjaka da naši krajevi neće osjetiti posljedice radijacije koja se mjeri u Japanu.

Tvrtka Probus grupa koja uvozni Geigerove brojača za hrvatsko, srpsko i BiH tržište priznala je kako su rasprodali sve što su imali u skladištima a dnevno primaju barem pet upita za kupnju brojača. Cijena jednog brojača kreće se od dvije do tri tisuće kuna, a uređaje su nabavile tvrtke te pojedinci. Probis je ipak uspio nabaviti takozvane dozimetre koji mjere dozu radijacije po osobi, a cijena takvog uređaja kreće se oko 1400 kuna, doznaje Poslovni.

Što se tiče tableta joda u Hrvatskoj se ne mogu nigdje kupiti jer proizvod kod nas nije registriran. No, u hrvatskim ljekarnama primijećen je interes građana za tablete joda, a kako neslužbeno doznaje Poslovni, građani su u novinama saznali da se zbog radijacije daje jod te požurili u ljekarne upitati za tablete. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara