Zbog iPhonea snažno pale burze u Aziji

Zbog iPhonea snažno pale burze u Aziji

NA većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale nakon što je Apple smanjio procjene prihoda u proteklom tromjesečju, što je izazvalo zabrinutosti ulagača u vezi rasta globalnog gospodarstva i zarada kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1 posto.

Pritom su u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Tajvanu burzovni indeksi oko 7,30 sati bili na gubitku između 0,5 i 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi, no terminski Nikkei indeks na gubitku je više od 1 posto.

iPhone se slabo prodaje u Kini

Pod najvećim su pritiskom dionice u tehnološkom sektoru, što je posljedica jučerašnjeg upozorenja Applea da će njegovi prohodi od prodaje u posljednjem lanjskom tromjesečju biti niži nego što se očekivalo zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebice u Kini.

Zbog toga je cijena dionice tog tehnološkog diva sinoć u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala gotovo 8 posto, dok se terminski S&P 500 indeks našao u minusu oko 0,5 posto.

To znači da bi S&P 500 danas mogao izgubiti sve dobitke zabilježene u srijedu.

Rast u Australiji

S druge strane, cijene dionica u Australiji znatno su porasle, što se zahvaljuje padu tečaja australskog dolara. To je potaknulo rast cijena dionica rudarskih kompanija i drugih izvoznika sirovina, unatoč naznakama slabljenja potražnje za sirovinama iz Kine.

Na kineskim burzama, pak, indeksi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja jer ulagači čekaju nove poticajne mjere nakon što je niz podataka pokazao da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava.

Kineska središnja banka poručila je u srijedu da će prilagoditi politiku kako bi podržala manje tvrtke koje imaju problema s financiranjem.

No, mnogi analitičari smatraju da će biti potrebne dodatne monetarne i fiskalne mjere kako bi se rast kineskog gospodarstva stabilizirao.

„Unatoč poticajnim politikama još od polovice 2018., očekujemo da će se rast gospodarstva i dalje usporavati jer nam se čini da vladine poticajne mjere kasne. Po našem mišljenju, iduće značajnije poticajne mjere uslijedit će tek kada vlasti osjete da je financijska stabilnost u opasnosti”, pišu analitičari BofA Merrill Lyncha u osvrtu na situaciju na tržištima.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema euru, ali znatno oslabio prema japanskom jenu.

Tečaj dolara skliznuo je jutros na samo 107,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,55 jena.

Jačanje japanske valute posljedica je nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, zbog čega traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Dolar ojačao prema euru

S druge strane, dolar je ojačao prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1445 na 1,1365 dolara. Euro je pod pritiskom od jučer kada su podaci pokazali da se rast gospodarstva eurozone i dalje usporava.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,16 bodova.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, cijene su nafte jutros pale jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati slabljenje potražnje za energensima.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala 1,8 posto, na 45,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 54,35 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara