Zbog korupcije uhićena tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju

U 15 SATI i službeno su potvrđeni navodi o uhićenju potpredsjednika Fonda za privatizaciju zbog korupcije. Uhićeno je šest osoba, među kojima i tri potpredsjednika HFP-a, a jedna je osoba u bijegu.

Na press konferenciji o akciji Maestro koja se vodila u velikoj tajnosti u više od posljednjih godinu dana izvijestili su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i ravnatelj policije Marijan Benko. Razlog akcije bilo je istraživanje korupcije, a glavni cilj bio je Fond za privatizaciju.

Nakon više od godinu dana istrage, danas je policija krenula u akciju i uhitila šest osoba. Kako je rečeno na konferenciji "većina od tih šest osoba su iz Fonda". Bajić je potvrdio tek kako se radi o tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju, a jedna je osoba, čiji identitet nije htio otkriti, još u bijegu.

Sanader: Ukida se Hrvatski fond za privatizaciju

Akcija trajala godinu dana

"Prije nešto više od godinu dana o pokretanju akcije Maestro. Formirali smo posebne timove koji su skupljali i analizirali informacije, a danas smo odlučili krenuti s javnim dijelom operacije", objasnio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

"Prema informacijama iz javnosti i medija, ali i prema našim saznanjima, imali smo razloga vjerovati da se tamo događa korupcija te je Fond za privatizaciju postao naš temeljni cilj.", rekao je Bajić.

"Posebnu smo pozornost obratili na Kolegij Fonda, koji čine predsjednik, potpredsjednici te glavni tajnik. Osnovna je funkcija Kolegija da daje prijedloge i mišljenja Upravnom odboru", objasnio je. Među uhićenima su tri od četiri potpredsjednika Fonda koji su bili članovi Kolegija.

Na čelu tima zaduženog za istragu Fonda bio je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koji je najavio kako ovime akcija nije završena, već će tek sada biti uključena Hanfa, porezna uprava, ured za reviziju i ostale institucije čiji će zadatak biti temeljita istraga i skupljanje dokaza za počinjena kaznena djela. USKOK je u akciji surađivao s policijom i SOA-om.

"Radili smo godinu dana u potpunoj tajnosti i uspjeli smo skupiti značajan broj dokaza i prije privođenja. Slijede pretrage koje će potvrditi širinu kriminalnog djelovanja u Fondu za privatizaciju.", rekao je Bajić.

"50.000 eura za kavicu"

Među kaznenim djelima za koja se terete uhićeni potpredsjednici su otuđenje državnih nekretnina, tako što su im procjenjivali cijenu manju od stvarne ili natječaje za privatizaciju formirali prema željama određenih kupaca. Naravno, uz pozamašnu naknadu. Samostalno su zarađivali i na burzi, kupujući i prodajući dionice na čiju su cijenu svojim položajem mogli direktno utjecati.

"Samo za ulaz u priču oko prodaje tražila se svota od 50.000 eura. Za te novce mogli ste s njima sjesti na kavu i početi razgovor", otkrio je glavni državni odvjetnik, dodavši kako se ukupna svota koju su primali kao mito broji u milijunima eura.

"Ukupnu štetu načinjenu državi ne možemo procijeniti. Radimo na 20-ak predmeta, a kriminalistička je obrada počela tek jutros i dugo će trajati. Postoji mogućnost da ćemo tražiti poništenje privatizacije nekih poduzeća koja su zahvaljujući korupciji u Fondu prodana po nepoštenim natječajima", rekao je Bajić.

Na pitanje je li u kriminalnim radnjama u Fondu za privatizaciju sudjelovao i predsjednik Fonda, Bajić je rekao kako te informacije ne može otkriti, ali na pitanje je li sudjelovao i glavna tajnica, također član Kolegija, rekao je kako ona nije uhićena.

Nakon više od godinu dana rada i istraživanja, jutros je odlučeno pokrenuti javni dio akcije Maestral. "Krenuli smo oko 6 sati. Više od 150 policijskih službenika je diljem Hrvatske sudjelovalo u akciji. Obrađeno je preko 20 osoba, pretraživali smo stanove, poslovne prostore, odvjetničke urede i prostorije HFP-a. Oduzeta su računala, dokumentacija, a samo u gotovini je u prostorijama pronađeno preko 350.000 eura", rekao je ravnatelj policije Marijan Benko.

"Odlučili smo krenuti u akciju danas jer smo jučer otkrili da jedan od osumnjičenih zna da ga prisluškujemo. Akcija je otkrivena, što nije ni čudno, s obzirom na to da je trajala duže od godinu dana te smo odlučili u subotu ujutro krenuti s uhićenjima", otkriva Benko.

Tekst i foto:M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara