Zbog mita privedena stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth, prijavljen stečajni sudac

NAKON višemjesečne zajedničke kriminalističke obrade Uprave kriminalističke policije MUPa i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sinoć su uz kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita u Istražni centar splitskoga Županijskog suda privedeni Blanka TuđenMazuth, stečajna upraviteljica društva "Dalmacija Tvornica ferolegura" d.d. Dugi Rat i njezin pomoćnik Neno Banić, priopćio je USKOK i MUP.

Prepraćen je i vanjski financijski revizor društva Milan Buljan zbog sumnje u pomaganje pri počinjenu tog kaznenog djela, a prijavljen i stečajni sudac Damir Ćudina.

U priopćenju se ističe da se radi o 300 tisuća eura mita koje bi osumnjičenici međusobno podijelili.

Blanka Tuđen-Mazuth i Neno Banić privedeni su uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenoga djela primanja mita, opisano i kažnjivo po članku 347. st. 1. Kaznenoga zakona, a prepraćeni Milan Buljan, vanjski financijski revizor društva prijavljen je zbog sumnje u pomaganje pri počinjenju kaznenoga djela primanja mita (kazneno djelo iz čl. 347. u vezi s čl. 38. KZ-a).

Za kazneno djelo primanja mita prijavljen je i Damir Ćudina, stečajni sudac u stečajnom postupku toga društva pred Trgovačkim sudom u Splitu, za kojeg će Državnom sudbenom vijeću USKOK u ponedjeljak podnijeti zahtjev za skidanje imuniteta, navodi se u zajedničkoj izjavi .

Od početka kolovoza do 26. studenoga, osumnjičenici su zajednički dogovorili da bez javnog natječaja, neposrednom pogodbom prodaju poslovni prostor tvrtke "Dalmacija Iskra" d.o.o. Dugi Rat, koja je u vlasništvu "Dalmacija Tvornica ferolegura" d.d. ili pak cijelo društvo "Dalmacija Tvornica ferolegura" d.d., ali samo ako za to njima na ruke bude isplaćeno mito u iznosu od 300.000 eura. Iznos bi, navodi se u izjavi, međusobno podijelili osumnjičenici.

Tijekom kriminalističke obrade korištene su mjere iz članka 180. Zakona o kaznenom postupku, a provedenim je tehničkim mjerama nadzora vidljiva namjera osumnjičenika da doista uzmu novac kako bi pogodovali u prodaji nekretnina, stoji u priopćenju.

Privedenim je osumnjičenicima istražni sudac Županijskog suda u Splitu odredio zadržavanje, u tijeku je ispitivanje osumnjičenika, a očekivati je da će USKOK tijekom dana podnijeti istražni zahtjev s prijedlogom za određivanje pritvora, stoji u zajedničkoj izjavi USKOK-a i MUP-a
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara