HSS bi imao člana Vlade: Zbog napada na Petrova suspendirali Jamba

HSS bi imao člana Vlade: Zbog napada na Petrova suspendirali Jamba

Foto: Index

STIPE GABRIĆ JAMBO napao je Božu Petrova i MOST u pauzi sjednice Predsjedništva HSS-a kazavši da je Petrov blefer, a MOST sekta.

Ubrzo nakon tog ispada, stiglo je priopćenje HSS-a u kojemu stoji kako je predsjednik Branko Hrg suspendirao Gabrića iz članstva stranke.

"Stipo Gabrić je suprotno Statutu HSS-a i Poslovniku o radu Predsjedništva i Proširenog predsjedništva HSS-a tijekom zajedničke sjednice Predsjedništva i Proširenog predsjedništva HSS-a 9. siječnja 2016. godine neovlašteno od predsjednika HSS-a informirao javnost i na neprimjeren način iznosio osobne stavove o aktualnim političkim događanjima, a koji su u suprotnosti sa odlukama tijela Stranke te tako nanio nepopravljivu političku štetu ugledu i interesima HSS-a. Suspenzija stupa na snagu danom donošenja Odluke te sukladno istoj Stipi Gabriću prestaju sve ovlasti djelovanja u ime HSS-u do okončanja postupka. Na ovu odluku Stipo Gabrić može uložiti žalbu Predsjedništvu HSS-a u roku 8 dana.", stoji u priopćenju HSS-a.

Podsjetimo, Hrg je skoro u isto vrijeme dok se Jambo obračunavao s Petrovom, govorio kako bi HSS želio imati jednog člana Vlade. Također, kazao je kako misli da smanjenje dužnosničkih plaća nije dobra ideja, te da ne podržava smanjenje općina.

"Hrvatska seljačke stranka (HSS) bi svakako htjela imati člana Vlade", izjavio je novinarima u subotu u stanci sjednice Predsjedništva HSS-a predsjednik te stranke Branko Hrg, a zatim je pred novinare na druga vrata izašao bivši gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo te se žestoko obrušio na Božu Petrova, Nikolu Grmoju i Most.

Pred novinare je izašao i predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić koji je najavio kandidaturu za predsjednika HSS-a na izbornoj skupštini 19. ožujka. Izrazio je nezadovoljstvo vođenjem stranke i s pregovaranim pozicijama jer je, kaže, HSS-a sa 35 tisuća glasova na parlamentarnim izborima osvojio jedan mandat, kao i oni sa samo 1.500 glasova.

Hrg: Imamo rok do 28. siječnja, mislim da će biti sve spremno

Predsjednik HSS-a Branko Hrg je na upit novinara očekuje li mjesto potpredsjednika Vlade rekao da će se sljedeći tjedan, kada krenu konkretni razgovori, vidjeti hoće li se ići u tom pravcu, ili ne.

"Pustimo sada moje afinitete, na žalost vam to ovako izgleda kada si u stranci - kada preuzmeš odgovornost onda u principu često puta ne možeš napraviti ono što bi ti u stvari želio, nego moraš nekad napraviti neke stvari koje ti možda nisu u prioritetu, pa zbog nekakvog općeg interesa radiš to. Sigurno je puno lakše raditi u Saboru, nego u Vladi", rekao je Hrg te istaknuo kako bi HSS svakako htio imati člana Vlade.

"Imamo rok do 28. siječnja. Znači, ne treba 'silovati' nikakav datum i do tada, po našim gledanjima na to i razgovorima koji idu, mislim da će biti sve spremno", poručio je Hrg odogovarajući na pitanje hoće li do sjednice Sabora, 18. siječnja "sve biti spremno što se tiče Vlade".

Istaknuo je da resor poljopoprivrede ima veliku perspektivu i veliku budućnost, jer se s obzirom na europska sredstva ruralnog razvoja i dobru politiku selo se može početi razvijati.

"Domoljubna koalicija je napravila jedan prijedlog preustroja, reorganizacije Vlade i ministarstava i tamo smo stavili Ministarstvo poljoprivrede i razvoja sela. Dakle, vrlo jasna poruka", istaknuo je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 Razmišljanja ljudi u HSS-u i sada na Predsjedništvu stranke jest da bi HSS u svakom slučaju trebao voditi taj resor. "Ali su razmišljanja i da treba HSS širiti i na druge grupacije građana, ne samo na selo i poljoprivredu", kaže Hrg.

Rekao je da resor poljoprivrede HSS nije prepustio Mostu. "Mi još nismo ništa nikome propustili ni prepustili jer ništa još nismo definirali", istaknuo je.  "Ne znam da li ćemo imati kandidata za ministra. Evo, danas raspravljamo, raspravljat ćemo još u utorak na novom Predsjedništvu i utvrditi imamo li kandidate - za ministra ili zamjenika ministra ili pomoćnika ministra. Imat ćemo svoje kandidate", poručio je Hrg.

Nije zadovoljan brojem osvojenih glasova na izborima, ali, kaže, ostvarili su cilj.  "Ja nisam zadovoljan kao predsjednik stranke jer smatram da nismo odradili posao koji sam planirao da ćemo odraditi. Očekivao sam više preferencijalnih glasova. Nisam zadovoljan, ali ostvarili smo cilj. Cilj je bio da se stranka vrati na političku scenu, da ima određeni broj zastupnika u Saboru i da bude pobjednička stranka koja će formirati Vladu", istaknuo je. 

Upitan ima li mjesta u novoj Vladi za IDS i HNS, Hrg smatra da to "ovoga trenutka ne bi bilo baš nešto normalno što bi se dogodilo". "Oni su se odredili da budu oporba, u krajnjem slučaju oni su sami već dali izjave, danas čitam, da su se odlučili za oporbu", rekao je Hrg i poručio kako je to bespredmetno.

Hrg misli da smanjenje dužnosničkih plaća nije dobra ideja

Hrg je rekao da nije protiv smanjenja dužnosničkih plaća jer smatra da to što je rečeno - mora se i izvršiti, ali misli da to nije dobra ideja. "Izrečene su te riječi, jesu li one bile na način predizborne kampanje ili na temelju nekakvih analiza, ali u svakom slučaju će biti problema vjerojatno sa stručnim ljudima koji bi trebali prvenstveno ići na izvršne funkcije, zbog smanjenja plaća", ocijenio je.  Novinarima je odgovorio kako smatra da bi ministri i menadžeri trebali imati veće plaće, odgovarati za posao koji rade, polagati rezultate i nakon toga biti kažnjeni ili nagrađeni. Upitao je koji bi motiv bio nekome otići iz tvrtke s plaćom od 40 tisuća kuna i raditi u Vladi  za 10-12-15.000 kuna.

Protiv smanjenja općina, za reorganizaciju županija

Hrg je protiv smanjenja općina, pogotovo da se na to ide ad hoc. "Moramo napraviti analizu i vidjeti što stvarno jest realno za smanjenje, a što nije", poručio je, uz ostalo, predsjednik HSS-a. Smatra da zbog tog stava HSS ne bi trebao imati problema s Mostom koji je za "rezanje županija i općina". "Razgovarat ćemo o svemu, mi smo u jednoj situaciji koju su birači svojom voljom odredili i u kojoj se sada moramo dogovarati. Ne može biti ništa složeno tako da mora biti ili tako ili nikako. O svemu moramo razgovarati i možemo naći sigurno najbolja moguća rješenja, koja su prihvatljiva svima", rekao je Hrg.

Pojasnio je kako se Domoljubna koalicija u izbornoj kampanji odredila da nije za ukidanje županija i da su za reorganizaciju županija, a  što se tiče općina i gradova da se treba napraviti prava analiza i vidjeti što treba eventualno reducirati, a što ne.     

Na sjednici Predsjedništva HSS-a nisu još analizirali rezultate izbora, jer za njih "još izbori nisu završeni". "Dakle, po našem sporazumu s strateškim partnerom - HDZ-om, tek od okončanja konstituiranja Vlade i svega ostaloga, tek onda ćemo imati prave rezultate s obzirom na to da smo vezani na onaj, po meni, jedan pošteni model tih rezultata, da ćemo participirati u onolikoj mjeri koliko osvojimo preferencijalnih glasova", rekao je Hrg u stanci sjednice Predsjedništva stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara