Zbog nesuradnje s ICTY-om moguć prekid pregovora EU i SCG

STRPLJENJE međunarodne zajednice u vezi suradnje Srbije i Crne Gore s Haškim sudom je na izmaku, te Europska unija razmatra mogućnost prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, o čemu bi Vijeće ministara EU moglo odlučiti već u ponedjeljak, izjavio je u danas Beogradu njemački veleposlanik u SCG Andreas Zoebel.

Otvaranje arhiva i pokretanje pojedinačnih istraga na mogu biti zamjena za izručenje Ratka Mladića, kazao je njemački veleposlanik na konferenciji o zločinima u Foči 1992. godine, koju je u subotu u Beogradu organizirao Fond za humanitarno pravo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Srbije je usporila suradnju s Haškim sudom i sad se ponovo ne zna kad bi Mladić trebao biti u Haagu i opet se ne poštuju rokovi", kazao je Zoebel, dodajući da je posljednjih mjeseci suradnja Srbije "razočaravajuća u toj mjeri" da EU već razmatra mogućnost prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju SCG, o čemu bi odluka mogla biti donesena već u ponedjeljak.

Njemački veleposlanik naglasio je da je neprihvatljivo da je optuženi Mladić, deset godina nakon zločina u Srebrenici, na slobodi i da je do prije nekoliko tjedana primao mirovinu, kao i to da ga - po određenim indicijama - neki još štite, te dodao da usprkos tome što su zločini u Foči i Srebrenici najmračnije stranice srpske povijesti, još ima onih koji zagovaraju stav da su "Mladić i koljači iz Foče srpski heroji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara