Zbog neučinkovitosti prvostupanjskog suda naknada od 8 tisuća kuna

USTAVNI sud utvrdio je pravo na naknadu od osam tisuća kuna zbog nerazumno dugog, desetogodišnjeg suđenja u radnom sporu, ali prvi put i zbog toga što je predmet dva puta vraćan na ponovno odlučivanje, uz ocjenu da je sud bio neučinkovit.

U odlučivanju o dugotrajnosti radnih sporova, koji bi po prirodi stvari trebali biti hitno riješeni, Ustavni sud je već izgradio praksu da u slučaju nerazumnog trajanja spora naređuje sudovima žurno postupanje i u pravilu dosuđuje osam tisuća kuna.

Upravo zbog toga jer se radi o radnom sporu, u računanje dužine spora uzima se u obzir i razbolje prije no što se Hrvatska ulaskom u Vijeće Europe u studenom 1997. obvezala da će zaštiti pravo svojih građana na pravično suđenje u razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlučujući o ustavnoj tužbi S.P, koja je dobila otkaz iz šibenske gradske uprave još 1992, Ustavni sud je kao razlog njenog usvajanja naveo dugotrajnost postupka pred šibenskim Općinskim sudom.

Neprimjerenim se smatra i nerazumno dugo nepostupanje suda i to duže od tri godine u određenim razdobljima. U dosadašnjoj ustavnosudskoj praksi to su već bili razlozi za usvajanje tužbe.

U ovom se slučaju kao novi razlog za usvajanje tužbe, osobito jer je riječ o radnom sporu, navodi da se neučinkovitost postupanja u presuđivanju nalazi i u tome što je predmet dva puta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara