Zbog pada cijena nafte drastično pogođeno gospodarstvo Saudijske Arabije

Zbog pada cijena nafte drastično pogođeno gospodarstvo Saudijske Arabije
Ilustracija: EPA

SAUDIJSKO gospodarstvo smanjilo se u prvom tromjesečju jedan posto zbog oštrog pada cijena nafte i koronakrize koja se razmahala tek na prijelazu u drugo tromjesečje, pokazuju službeni podaci.

"Glavni je razlog negativne stope rasta pad naftnog sektora za 4,6 posto dok je nenaftni sektor bilježio pozitivan rast po stopi od 1,6 posto", objavila je agencija za statistiku u utorak, dodajući da su procjene preliminarne.

U prva tri mjeseca vrijednost saudijskog naftnog izvoza smanjena je oko 11 milijardi dolara

Svi pokazatelji upućuju na zaključak da će najveći izvoznik nafte u svijetu ove godine zabilježiti najveći pad aktivnosti u povijesti zbog smanjene potražnje za naftom u uvjetima pandemije covida-19 i mjera kojima vlade širom svijeta ograničavaju kretanje kako bi zakočile širenje virusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost saudijskog naftnog izvoza smanjena je oko 11 milijardi dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema službenim podacima objavljenim ovog mjeseca.

U travnju je pa vrijednosti izvoza bio 12 milijardi dolara

Još su gori podaci za travanj koji pokazuju pad vrijednosti izvoza za nekih 12 milijardi dolara.

U svibnju i lipnju Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju prema dogovoru s vodećim proizvođačima koji bi trebao ublažiti silazni trend cijena na naftnim tržištima. To ujedno znači da je naftni sektor i u drugom tromjesečju utjecao na saudijski BDP.

Brojke središnje banke pokazuju ujedno da su i ostali sektori u svibnju bilježili loše rezultate. Tako je dobit bankovnog sektora u prošlom mjesecu pala gotovo 40 posto. Maloprodajne su transakcije pale gotovo 16 posto, pokazuju podaci agencije za monetarnu politiku. 

"S obzirom na krizu s koronavirusom, ovi su podaci (za prvo tromjesečje) u neku ruku jučerašnja vijest. Brojke za drugo tromjesečje bit će gotovo sigurno grozne", smatra James Swanston iz Capital Economicsa.

Vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost

Kako bi povećala proračunske prihode od nenaftnih sektora, vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost, ali to će vjerojatno prigušiti osobnu potrošnju i zakočiti oporavak gospodarstva u vrijeme ukidanja mjera zaštite od širenja pandemije, upozoravaju ekonomisti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se saudijski BDP ove godine smanjiti 6,8 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara