Zbog primanja mita osuđene dvije članice liječničkog povjerenstva HZZO-a

DVIJE članice liječničkog povjerenstva za bolovanja zagrebačkog Područnog ureda HZZO-a danas su nepravomoćno osuđene zbog primanja deset tisuća kuna mita, Verica Jelačić-Penezić na godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a Biserka Orlić na deset mjeseci zatvora.

Presudu je donio zagrebački Županijski sud, koji je protiv predsjednika Povjerenstva Enesa Čatovića (44), također optuženog za primanje mita, razdvojio postupak.

Prema USKOK-ovoj optužnici teretilo ih se da su u listopadu prošle godine od vlasnice Zdravstvene ustanove za njegu i rehabilitaciju "Zorica" Zorice Grabovac tražile da im mjesečno plaća tisuću kuna po djelatniku te ustanove kao protuuslugu za odluke Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zorica Grabovac ih je prijavila policiji, koja je tajno snimila primopredaju novca. Tada je, početkom studenoga prošle godine, prvoosumnjičena Verica Jelačić-Penezić (46) i uhićena.

Ona je priznala primanje mita, tvrdeći da joj je novac trebao za skupo liječenje supruga, dok je drugooptužena Biserka Orlić (53) optužbe odbacila, rekavši da ne zna o čemu su drugo dvoje optuženih razgovarali sa oštećenom Zoricom Grabovac.

Sudac Marin Mrčela obrazložio je da se pri donošenju presude vodilo računa da su obje liječnice ostale bez posla, a da je uvjetna kazna prvoosumnjičenoj izrečena zbog bolesti njezina supruga.

Svo troje optuženih su sredinom studenoga prošle godine razriješeni dužnosti u liječničkom povjerenstvu i uručeni su im otkazi zbog kršenja obveza iz radnog odnosa i nanošenja štete ugledu HZZO-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara