Zbog smanjenja izdašnosti izvora Požegi prijeti nestašica vode

ZBOG velikog smanjenja izdašnosti izvora pitke vode i smanjenja razine zaliha podzemnih voda, požeško komunalno poduzeće "Tekija" danas je uputilo javni apel građanima da racionalno troše vodu za piće.

Izvorište Veličanke smanjilo je svoju izdašnost sa 120 na samo 30 litara vode u sekundi, dok izvor Stražemanke umjesto uobičajenih 50 daje svega 35 litara vode u sekundi. Na glavnom crpilištu u Požegi razina podzemnih voda manja je za 190 centimetara od uobičajene razine. Teško stanje zaliha vode nisu popravili ni povremeni pljuskovi te apeliramo na građane da vodu za piće uistinu racionalno troše", izjavio je danas Milan Beslić, voditelj razvojno-tehničkog sektora "Tekije".

Nedavno je i Poglavarstvo Požeško-slavonske županije donijelo odluku da se voda za piće iz javnog vodovoda ne koristi za zalijevanje travnjaka, vrtova, pranje vozila i druge radova, no te se odluke, upozorio je, gotovo nitko ne pridržava. "Ako se nastavi ovakav trend potrošnje vode i nepoštivanje odluke očekujemo probleme u opskrbi što bi moglo rezultirati i redukcijom vode", rekao je Beslić.

Napomenuo je kako se u pojedinim prigradskim naseljima koja nisu priključena na reginalni vodoopskrbni sustav voda kućanstvima dovozi cisternama jer su privatni bunari presušili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara