Zbog straha od terorizma u SAD-u pojačane mjere sigurnosti

Zbog straha od terorizma u SAD-u pojačane mjere sigurnosti
ZBOG straha od terorističkih napada u Sjedinjenin Državama su u srijedu pojačane mjere sigurnosti, a oko Washingtona su razmješteni protuzračni raketni sustavi.

Sjedinjene Države su u prošli petak podigle razinu upozorenja na opasnost o terorističkog napada na visoku-narančastu, a dužnosnici su upozili Amerikance na mogućnost kemijskog, biološkog ili radiološkog napada.

Direktor CIA-e George Tenet je u srijedu kazao Odboru za vojsku Senata da ga brine mogućnost da je audiovrpca Osame bin Ladena emitirana na katarskoj televiziji al Jazeera uvod u teroristički napad.

Posebna nelagoda i ugroženost osjeća se u političkom i financijskom središtu zemlje, Washingtonu i New Yorku. Američka vojska je otkrila da je u utorak aktivirala raketne sustave zemlja-zrak, protuzračni radar i ručne lansere oko glavnog grada Washingtona.

Američki Carinski ured dodao je dva helikoptera Black Hawk i zrakoplov Cessna kako bi ojačala zonu zabrane letenja od 50 kilometara oko Washingtona. Iznad grada zračne patrole obavljaju lovci F-15 i F-16 i nalaze se u stanju povišene pripravnosti u zračnoj bazi Andrews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U New Yorku bolnice su stavljene u stanje povišene pripravnosti jer su obavještajni podaci govorili o mogućoj prijetnji, a spominjan je otrov cianid kao oružje napada.

Amerikanci su upozoreni da i sami poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili u slučaju terorističkog napada. Savjetovano je da stvore zalihe hrane i vode i nabave plastiku i ljepljive vrpce kako bi mogli zatvoriti otvore na kućama.

Prodavaone kućnih potprepština i hrane zabilježile su povećan promet na sjeveroistoku zemlje, za razliku od drugih dijelova zemlje gdje se stanovnici izgleda osjećaju manje ugroženim od potencijalnih terorističkih napada.

Pojačana je zaštita i infrastrukturnih objekata kao što su elektrane, brane kao i mostova i tunela.

U New Yorku policajci su posebno upozoreni da paze na bombe u putnim kovčezima, a neke židovske škole i sinagoge koje se osjećaju posebno ugroženim postavile su oružane straže.

Policija je u Washingtonu održala posebne sastanke s poslovnim ljudima savjetujući ih da osvježe pamćenje o planovima evakuacije, zatvore zgrade i sklone se unutar njih u slučaju kemijskog ili biološkog napada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara