Zbog sumnje da ga Primorčev pomoćnik kleveće pred nadređenima Đikić zatražio istragu

NAKON što je "ispucao" sve ostale opcije u potrazi za osobom koja je o njemu pisala anonimna klevetnička pisma upućena na adrese njegovih nadređenih, jedan od najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika, dr. Ivan Đikić, odlučio se obratiti javnosti, predsjedniku RH Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu otvorenim pismom.

Naime, čelnici Goethe Sveučilišta u Njemačkoj, na kojem je Đikić zaposlen kao profesor i državni službenik, zaprimili su 12. siječnja 2006. godine anonimno pismo, u kojem se navodi da je Đikić štetan za njihov institut i državu, te se od njih traži da preispitaju njegov angažman i rad u Hrvatskoj.

Dokaz o Đikićevim "opasnim namjerama" temelji se na članku prof. Šimuna Anđelinovića, člana Nacionalnog Vijeća za znanost u RH, objavljenoj u Vjesniku, 15. prosinca 2005., koji je priložen anonimnom pismu.  Predstavnici Goethe Sveučilišta u pismu se pozivaju da provjere navode iz pisma u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i drugim institucijama u Hrvatskoj.

Iako je pismo poslano e-mailom potpisano s "hrvatski znanstvenici u Njemačkoj", e-mail je poslan iz Hrvatske. Pismu su priloženi dokumenti u PDF formatu u kojima je kao autor naveden "dschwarz", pri čemu je indikativan podatak da se pomoćnik minista Primorca zadužen za Upravu za informacijsko društvo zove Dragan Schwarz.

Prema Đikićevim riječima, digitalna forenzika anonimnog pisma otkrila je da je autor pokušao prikriti tragove autorstva, no neuspješno. Daljnje istraživanje pokazalo je, tvrdi Đikić, da je anonimno pismo poslano s VIPNet-ove mreže u Hrvatskoj, iz bloka adresa koje VIP dodjeljuje bežičnim kompjuterima. Usto, utvrđeno je da ugovor za takav "3G bežični pristup" putem VIPNet-a ima upravo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, na čijem je čelu Dragan Primorac.

Sam Primorac obaviješten je o cijelom slučaju 15. siječnja 2006. i zamoljen da pokrene istragu zbog osnovane sumnje da su službenici MZOŠ-a uključeni u pisanje anonimnog pisma. Đikić je ministru ponudio na uvid sve činjenice koje je prikupio, međutim, do danas nije primio nikakav službeni odgovor od ministra Primorca.

No, Đikić nije odustao od traženje odgovora izvan reflektora javnosti, pa je tako 2. veljače temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražio očitovanje MZOŠ-a o tome pripada li djelatnicima MZOŠ-a kompjuter s koga je poslano sporno anonimno klevetničko pismo.

Tijekom trajanja zakonskog roka za odgovor na Đikićev upit, iz Ministarstva su ga, kako navodi o otvorenom pismu, u više navrata kontaktirali pokušavajući dogovoriti da prekine istragu o anonimnim pismima. Dva dana nakon zakonskog roka za odgovor, 19. veljače, zaprimio je, kako tvrdi, nepotpun i nejasan odgovor iz kojeg se ne može zaključiti kome uistinu pripada sporni VIP-priključak. Nakon toga, MZOŠ je 22. veljače javno napao Đikića u priopćenju za javnost, tvrdi hrvatski znanstvenik.

Unatoč činjenicama koje ukazuju na to da postoji osnovana sumnja da su djelatnici MZOŠ-a pripremali i/ili slali anonimno pismo, Primorac do danas nije odgovorio na Đikićeve upite, stoji o otvorenom pismu, te nije poduzeo adekvatne mjere da se pronađu pojedinci koji stoje iza tog pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo nedjelovanje ministra Primorca suprotno je naputku predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera o ovom slučaju od 15. veljače 2006, kao i zaključcima Rektorskog zbora objavljenih u ožujku 2005, zaključuje u svom pismu jedan od najuglednijih i najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika.

Ministarstvo: Ako anonimni mail nije digitalno potpisan, nećemo više polemizirati s Đikićem

Iz Ministarstva su u utorak putem priopćenja za medije odbacili Đikićeve tvrdnje, uputivši pri tome Đikića na digitalni potpis kao jedini podatak koji jednoznačno određuje pošiljatelja e-maila. Ministarstvo u priopćenju navodi da, ako sporni e-mail nije digitalno potpisan, s njim više ne kani polemizirati.

MZOŠ u priopćenju navodi da je odgovor Đikiću preporučenom poštom poslan u zakonskom roku, a da mu je istodobno odgovoreno i e-mailom. Glede njegovih tvrdnja da su odgovori "nepotpuni i nejasni", u priopćenju se dodaje da su jednoznačni i striktno se drže postavljenih pitanja.

No, pri tome su "zaboravili" na pitanje koje se automatski postavlja . Zbog čega bi autor anonimnog pisma želio digitalno potpisati svoj e-mail i tako omogućiti primatelju da jednoznačno utvrdi njegov identitet?

Prave uzroke sukoba Primorca i Đikića treba potražiti u Apelu hrvatskih znanstvenika i studenata pokrenutom 7. prosinca 2005. godine, kojim hrvatski znanstvenici iz zemlje i svijeta izražavaju zabrinutost zbog netransparentnog financiranja znanstvenih i tehnoloških projekata u RH.

Apel je potaknut diskusijom na Connect portalu o članku objavljenom u Večernjem listu, a u kojem se aktualnog ministra Primorca optužuje za sukob interesa u slučaju financiranja projekta "Jezgra 23".

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara