Zbog urušavanja Kupske optuženo deset ljudi i tri tvrtke

Tekst: J.C.
Foto: Index

DVIJE godine trajala je istraga oko urušavanja u Kupskoj ulici u Zagrebu, ali Županijsko državno odvjetništvo na kraju je ipak podiglo prijavu protiv deset osoba i tri tvrtke. Oni se terete za opasno izvođenje građevinskih radova na gradilištu HEP-ove poslovne zgrade, zbog čega je došlo do urušavanja Kupske u rujnu 2007.

Optuženi su Davorin Lovrenčić, koji je bio zadužen za osiguranje građevinske jame, zatim glavni projektant Nenad Back, nadzornik projekta Antun Szavitz Nossan, inženjerka Tehnike Marija Perić, voditelj radova Gabrijel Kostanjevački, nadzorni inženjeri Tonči Galvinić i Zoran Patenjek, glavni nadzornik Hari Vladović Relja i inženjer Građevinskog fakulteta Saša Meho Kovačević, kao i tvrtke Tehnika, Conex i Interkonzalting.

Tereti ih se da su znali da izvedbeni projekt radova nije u skladu s glavnim projektom i da ne ispunjava sigurnosne zahtjeve iz Zakona o gradnji. Tužiteljstvo tvrdi da je do urušavanja u Kupskoj došlo upravo zbog njihova propusta, čime su ugroženi životi stanara Kupske ulice, a nastala je šteta od čak 17 milijuna kuna.

Prekršajni sud u Zagrebu već je izvođače radova kaznio sa 100.000 kuna, a Tehnici i Interkonzaltingu je zabranio rad na četiri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara