Zbog zaštitara koji je napao prosvjednike Macron naredio velike promjene u svom uredu

Zbog zaštitara koji je napao prosvjednike Macron naredio velike promjene u svom uredu
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron naredio je promjene u svom uredu nakon spoznaje o propustima u načinu na koji su se ponijeli prema skandalu smijenjenog glavnog zaštitara snimljenog kako napada sudionike prosvjeda u svibnju, rekao je za Reuters izvor blizak Macronovu uredu.  

Tjelohranitelj Alexandre Benalla, prenosi BBC, optužen je za nasilje u skupini, ilegalno nošenje policijskih oznaka i još tri kaznena djela, nakon što je u petak otpušten zbog afere koja je Macrona suočila s najoštrijim kritikama otkako je preuzeo vlast prije 14 mjeseci.

Le Monde je prošlog tjedna objavio video Benalla na prosvjedima u Parizu 1. svibnja kako, s policijskom kacigom i oznakama, jednu ženu vuče od prosvjeda, a kasnije premlaćuje muškog prosvjednika.

Nakon što se otkrilo da je na snimkama Benalla, Macron je otpustio šefa svog osobnog osiguranja, ali se ipak suočio s oštrim kritikama jer nije reagirao ranije. Ured predsjednika prozvali su da je pokušao zataškati slučaj čija je snimka na društvenim mrežama objavljena još u svibnju, ali je politički skandal nastao tek nakon Le Mondova otkrića.

Benalla je, naime, nakon incidenta suspendiran, no 15 dana kasnije vratio se na posao.

Reutersov izvor koji je najavio promjene u Macronovom uredu kazao je kako je “predsjednik rekao da je ponašanje Aleksandra Benalle u svibnju bilo neprihvatljivo i šokantno te da ne može dopustiti da netko u njegovoj pratnji bude iznad zakona".

U vezi s napadom na prosvjedu ispitana su i trojica osumnjičenih policajaca. Zastupnici su pokrenuli parlamentarnu istragu, a Macronovi kritičari tvrde da je incident ojačao percepciju nedodirljivog predsjednika, koji je rastrošan s državnim novcem.

Nakon što je prošle godine osvojio vlast na čelu novog političkog pokreta, Macronova popularnost u anketama pada. Unatoč nizu gospodarskih i socijalnih reformi, 40-godišnji bivši investicijski bankar kao "predsjednik bogatih" našao se na meti mnogih kritičara s ljevice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara