Zbog zaštitara koji je napao prosvjednike Macron naredio velike promjene u svom uredu

Zbog zaštitara koji je napao prosvjednike Macron naredio velike promjene u svom uredu
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron naredio je promjene u svom uredu nakon spoznaje o propustima u načinu na koji su se ponijeli prema skandalu smijenjenog glavnog zaštitara snimljenog kako napada sudionike prosvjeda u svibnju, rekao je za Reuters izvor blizak Macronovu uredu.  

Tjelohranitelj Alexandre Benalla, prenosi BBC, optužen je za nasilje u skupini, ilegalno nošenje policijskih oznaka i još tri kaznena djela, nakon što je u petak otpušten zbog afere koja je Macrona suočila s najoštrijim kritikama otkako je preuzeo vlast prije 14 mjeseci.

Le Monde je prošlog tjedna objavio video Benalla na prosvjedima u Parizu 1. svibnja kako, s policijskom kacigom i oznakama, jednu ženu vuče od prosvjeda, a kasnije premlaćuje muškog prosvjednika.

Nakon što se otkrilo da je na snimkama Benalla, Macron je otpustio šefa svog osobnog osiguranja, ali se ipak suočio s oštrim kritikama jer nije reagirao ranije. Ured predsjednika prozvali su da je pokušao zataškati slučaj čija je snimka na društvenim mrežama objavljena još u svibnju, ali je politički skandal nastao tek nakon Le Mondova otkrića.

Benalla je, naime, nakon incidenta suspendiran, no 15 dana kasnije vratio se na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reutersov izvor koji je najavio promjene u Macronovom uredu kazao je kako je “predsjednik rekao da je ponašanje Aleksandra Benalle u svibnju bilo neprihvatljivo i šokantno te da ne može dopustiti da netko u njegovoj pratnji bude iznad zakona".

U vezi s napadom na prosvjedu ispitana su i trojica osumnjičenih policajaca. Zastupnici su pokrenuli parlamentarnu istragu, a Macronovi kritičari tvrde da je incident ojačao percepciju nedodirljivog predsjednika, koji je rastrošan s državnim novcem.

Nakon što je prošle godine osvojio vlast na čelu novog političkog pokreta, Macronova popularnost u anketama pada. Unatoč nizu gospodarskih i socijalnih reformi, 40-godišnji bivši investicijski bankar kao "predsjednik bogatih" našao se na meti mnogih kritičara s ljevice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara