Žbogar: Nadamo se da ćemo odblokirati Hrvatsku do 19. veljače

Tekst: J.C.
Foto: AFP

SLOVENIJA bi mogla odblokirati sva preostala poglavlja hrvatskih pregovora s Europskom unijom prije iduće međuvladine konferencije o pristupanju, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. "U stalnom smo kontaktu s hrvatskom stranom i Europskom komisijom", kaže Žbogar, koji ističe kako Slovenci traže rješenje da se odblokiraju ostala poglavlja.

"Nadamo se da ćemo ih uspjeti odblokirati do 19. veljače, kad je iduća pristupna konferencija, iako to zasad ne možemo sa sigurnošću tvrditi jer zbog unutarnje procedure nemamo puno vremena", kaže Žbogar te ističe kako su Jadranka Kosor i Borut Pahor u Kranjskoj gori dogovorili da će pokušati pronaći rješenje.

Podsjećamo, Pahor je tada kazao da će se pokušati odblokirati barem poglavlja o okolišu i ribarstvu. Osim tih dvaju poglavlja, Hrvatska u pregovorima još mora otvoriti i poglavlja o vanjskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, tržišnom natjecanju i pravosuđu. Najveće komplikacije bit će oko poglavlja o pravosuđu, koje trenutačno blokiraju Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Belgija i Finska. Te su zemlje poručile kako neće dopustiti da pregovori o pravosuđu počnu prije nego Haški sud bude u potpunosti zadovoljan suradnjom s Hrvatskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara