Zbogom Jugoslavijo: Ugašena yu domena

Tekst: F.M.
Foto: Ilustracija


DVADESET godina od kraja Jugoslavije, s interneta nestaje i njen trag. Danas u podne sa servera Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu uklonjen je zadnji trag yu domene. Domena će ostati samo – muzejski izložak.

Na stranicama i mail adresama koje završavaju na .yu u roku od 48 sati više neće biti ničega. Sve stranice neće prestati raditi odmah, nego u roku od 48 sati, objasnila je Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog domena Srbije, koji nadgleda gašenje domene.

Nakon 48 sati čak i stranice s najdužim periodom obnove izgubit će yu domenu i ostati prazne. Dobra vijest za preostale jugonostalgičare je u tome što će se internetski trag domene čuvati u Muzeju povijesti Jugoslavije.

Kustosi muzeja rekli su za srpske medije kako će domenu sa zadovoljstvom uvrstiti u svoju zbirku, jer je u pitanju eksponat posebne vrijednosti, drukčiji od svega što muzej čuva.

"Da bi se predmet našao u našoj zbirci, ne mora imati samo svoju pojavnost, fizički opipljivu, a yu domena ima sve one karakteristike koje treba imati jedan muzejski predmet, prije svega unikatnost, kvalitetu i činjenicu da je na poseban način svjedok jednog naroda i jedne povijesti", kaže Ivan Manojlović, kustos Muzeja povijesti Jugoslavije.

Svi koji su imali stranice na adresi koja je završavala sa .yu moći će ih pokloniti Muzeju, koji će te stranice čuvati zajedno sa štafetama mladosti, ordenima, zastavama i drugim simbolima stare države.

Domena yu uvedena je 1989. godine za SFR Jugoslaviju, a nakon njezina raspada za SR Jugoslaviju i na kraju za Srbiju i Crnu Goru. Na srpskim stranicama yu domenu je zamijenila domena .rs, a na crnogorskim domena .me.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara