Zbornik "Od fonetike do etike" posvećen 70. Silićevu rođendanu

Zbornik "Od fonetike do etike", posvećen 70. rođendanu kroatista Josipa Silića, predstavit će sutra u palači Matice hrvatske Krešimir Nemec, Stipe Botica, Anđela Frančić i Ivo Pranjković.

Radovi autora u Zborniku raščlanjuju, objašnjuju, ocjenjuju i tumače raznovrsne Silićeve postavke, nalaze u njima brojne vrjednote, bez kojih se ne može ni zamisliti hrvatsko jezikoslovlje od sedamdesetih godina 20. stoljeća, napominje izdavačka kuća "Disput".

U prvom tematskom bloku Zbornika objavljeni su, uz Silićevu biografiju i bibliografiju, tekstovi Ive Pranjkovića, Marine Katnić-Bakaršić i Vesne Požgaj-Hadži te Krune Pranjića, koji se izravno odnose na djelatnost ili osobu prof. Silića.

Ostali su tekstovi razvrstani po znanstvenim područjima na koja se odnose. U bloku o fonetici, fonologiji i ortografiji nalaze se prilozi Branka Vuletića, Damira Horge, Milenka Popovića i Rajise Trostinske, Zrinke Jelaske te Lane Hudeček i Luke Vukojevića. Treću - najopsežniju - cjelinu tvore prilozi o gramatici, povijesti jezika i grafolingvistici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu je zastupljeno osam hrvatskih (Marija Znika, Mirko Peti, Vlasta Rišner, Diana Stolac, Milan Mihaljević, Anita Peti-Stantić, Stjepan Damjanović, Mateo Žagar) i jedna strana autorica (Barbara Kunzmann-Mueller iz Njemačke).

Slijede rasprave o leksikologiji, terminologiji, frazeologiji i leksikografiji Branke Tafre, Marije Turk, Milice Mihaljević, Mire Menac-Mihalić i Marka Samardžije.

Zbornik završava tekstovima Josipa Užarevića, Krešimira Bagića, Stjepka Težaka, Krešimira Mićanovića i Josipa Bratulića, a svrstani su u tematsku cjelinu pod naslovom "Stilistika, tekstologija, standardologija i - etika".

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara