Zbornik "važno je imati stila" posvećen Krunoslavu Pranjiću

Zbornik ´Važno je imati stila´, koji je danas predstavljen u Društvu hrvatskih književnika, donosi radove s istoimenog znanstvenog skupa u svibnju prošle godine, u povodu umirovljenja uglednog hrvatskog stilista Krunoslava Pranjića.

Tematski prilozi 19 znanstvenika u zborniku podijeljeni su u dvije cjeline. U prvu su uvršteni tekstovi koji opisuju, interpretiraju i vrednuju znanstveni opus i profesorski lik Krunoslava Pranjića, dok su u drugoj cjelini prilozi koji propituju stanje, mjesto i mogućnosti stilistike u korpusu disciplina koje se bave diskursom, istaknuto je u uvodnoj napomeni.

Zbornik završava pričom Zorana Ferića koja s jedne strane literarizira Pranjićev portret, a s druge posredno naglašava bliskost stilistike i literature.

Krunoslav Pranjić (1931.) imao je bogatu akademsku karijeru, a cijeli je svoj radni vijek proveo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, istaknuo je urednik Krešimir Bagić.

Dodao je kako je riječ o iznimnom poznavatelju sinkronije i dijakronije hrvatskog književnog jezika, te vrsnom interpretatoru književnih tekstova.

Pranjić je najzaslužniji za institucionalizaciju stilistike kao samostalne znanstvene discipline u hrvatskom akademskom krajoliku. Promociji hrvatske književnosti pridonosio je, kako predavanjima, tako i autorskim tekstovima, te osobito knjigom ´Hrvatska književnost u europskom kontekstu´, čije je hrvatsko izdanje osmislio s Aleksandrom Flakerom, ustvrdio je Bagić.

Prisjećajući se svog prijateljstva s Pranjićem u studentskim danima, Aleksandar Flaker ga je na današnjem predstavljanju zbornika nazvao ´čarobnjakom hrvatskog jezičnog, govornog i pjesničkog stila´.

Krunoslav Pranjić pohvalio je pothvat nakladničke kuće Disput koja je zbornik izdala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara