Zdravka Mamića čeka ročište o izručenju Hrvatskoj

Zdravka Mamića čeka ročište o izručenju Hrvatskoj
Foto: PIXSELL

NA SUDU BiH idućeg tjedna bit će održano ročište Zdravku Mamiću, bivšem čelniku GNK Dinamo.

Ročište zakazano za idući utorak

Ročište je zakazano za 23. srpnja, doznaje Dnevni avaz. Kako je rekao Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić, na ročištu će se odlučivati o tome postoje li uvjeti da se Mamić, prema novoj USKOK-ovoj optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku.

Ministarstvo pravosuđa BiH dostavilo je Tužiteljstvu BiH zamolbu Hrvatske za izručenjem Mamića. Sud BiH je 11. lipnja odbio zahtjev da se Mamiću odredi pritvor na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, ali mu je odredio mjeru oduzimanja putnih isprava BiH i obvezu redovitog javljanja policijskoj postaji u Čitluku.

Sud BiH sada mora utvrditi jesu li djela za koja je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije.

Izručenje Mamića Hrvatska traži na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku. Osim Mamića optuženi su i njegov sin Mario, brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica protiv Mamića

Podsjetimo, optužnica Zdravka Mamića i druge tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. bili članovi zločinačkog udruženja te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 milijuna kuna.

Mamić je prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora po prvoj optužnici zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama. Uoči izricanja te presude osječkog suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara