Zebari: Izbori u Iraku održat će se kako je predviđeno

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari je u utorak izjavio da će se izbori u Iraku održati 30. siječnja kako je predviđeno, iako je predsjednik Ghazi al Yawar pozvao UN da razmotre treba li ih organizirati tada zbog sve većeg nasilja u zemlji koje bi moglo preplašiti birače.

"Službeno stajalište je da se izbori održe kada je i predviđeno i do sada nema nikakve odluke koja bi se odnosila na njihovu odgodu", rekao je Zebari.

Irački ministar obrane Hazem Chaalane je u ponedjeljak izjavio da bi "izbori mogli biti odgođeni ako se suniti obvežu da će sudjelovati na njima".

Irački je predsjednik pak, kako prenosi Reuters, pozvao UN da "kao neovisni zakonodavac preuzme odgovornost i odluči je li vrijeme održavanja izbora dobro ili nije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračka privremena vlada i SAD ponavljaju da se ne bi smjelo odgađati izbore, ali je Yawar rekao da će izbori propasti ako pobunjenici uspiju preplašiti velik broj iračkih birača.

"UN bi, kao neovisna stranka koju se ne može preplašiti niti joj zaprijetiti i koja ima kredibilitet u međunarodnoj zajednici, trebali bi preuzeti odgovornost i kazati jesu li izbori mogući ili ne", kazao je Yawar, dodavši da mu se čini da će izbore biti teško održati.

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara