Zekanović: Divjak je ostala ministrica zbog hrvatsko-srpske trgovačke koalicije

Zekanović: Divjak je ostala ministrica zbog hrvatsko-srpske trgovačke koalicije
Foto: Patrik Macek/Pixsell

ZASTUPNIK Marko Vučetić (nezavisni) ustvrdio je danas u saboru vezano uz smjenu ministra zdravstva Kujundžića, kako su ministri oboljeli od 'imovinske demencije', a direktor APN-a kupio je stan iz programa namijenjenog onima koji ne mogu do svoga doma, dodavši da je to naša zbilja.

Vučetić je u saborskoj raspravi slobodnim govorima ustvrdio da se nakon ukidanja Zakona o istraživanju podrijetla imovine može stjecati imovina i ne mora se odgovarati kako se do nje došlo.

>> VIDEO Vučetić protivnike gej posvajanja nazvao manijacima, Zekanović poludio

Ta provokacija koja je dovela do imovinske demencije, predstavlja i tvori još jedan sloj gole hrvatske zbilje u kojoj se država "manijakalizira i pretvara u dementnu tvorbu i zbilju u kojoj je apsolutno sve moguće", rekao je.

"Čovjek koji ne živi u Zadru, kao ni njegov sin, kupuju nekretninu u Zadru. Zašto?" upitao je nezavisni saborski zastupnik Vučetić, dodavši: "Zato što mogu."

"Zato što mogu maksimalno provocirati i s mehanizmom barbarske svijesti i nagona oduzimati i pristupati onome što bi trebalo biti solidarno i element socijalne pravde u Hrvatskoj", izjavio je Vučetić komentirajući kupnju nekretnine direktora APN-a.

Zekanović: Divjak je ministrica zbog hrvatsko-srpske trgovačke koalicije

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) osvrnuo se također na smjenu ministra Milana Kujundžića rekavši kako ga premijer Andrej Plenković nije branio za razliku od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je odgovorna za nepotreban trošak državnog proračuna od 6,5 milijuna kuna koja je i dalje ministrica.

"Ostala je ministrica zbog hrvatsko-srpske trgovačke koalicije", dodao je Zekanović.

Problem domova za starije

Tulio Demetlika (Klub IDS-a, PGS-a i RI) upozorio je na problem domova za starije osobe kojih nema dovoljno pa su za njih ogromne liste čekanja, a većina njih je u vrlo lošem stanju, jer nemaju dovoljno sredstava. Zauzeo se da se na županije  prenese pravo vlasništva, budući da je vlasnik većine njih Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pa sada državi moraju plaćati naknadu za korištenje objekata u kojima obavljaju djelatnost. 

Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa) upozorila je da se broj neriješenih predmeta u gruntovnicama povećao za trećinu. Katastar vrti svoju priču, gruntovnica svoju, a stvarnost je nešto treće. Hrvatska ima samo šest posto građevinskog zemljišta i to nije nerješiv problem, ali očito ne postoji interes da se to riješi, dodala je. 

Ante Pranić (Klub Nezavisne liste mladih) osvrnuo se na uspjehe naših srebrnih rukometaša i vaterpolista koji su u samom svjetskom vrhu, ocijenivši kako je odnos prema hrvatskom sportu sramotan, s obzirom na zakonski okvir i nedostatna izdvajanja i loše infrastrukture. Založio se za povećanje ulaganja u sport rekavši kako će se ono rezultirati poboljšanim zdravljem građana i smanjenjem troškova liječenja.

Zakonom o obavljanju studentskih poslova

Sabor danas raspravlja o Zakonu o obavljanju studentskih poslova, kojima se širi krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.

Oporbeni, prije svih SDP-ovi zastupnici, izrekli su u srijedu niz zamjerki na zakon koji uređuje rad studenata, a povod za to bile su izmjene koje je po hitnom postupku predložila vlada.

"Taj je zakon potpuno bespotreban i trebalo bi ga ukinuti", kazao je Saša Đujić (SDP), tvrdeći da zakon samo doprinosi lošijem položaju studenta koji postaju jeftina radna snaga, a nemaju ni staž.

Gordan Maras (SDP) upozorava kako mnogi poslodavci koriste studente za redovne poslove. Na tisuće studenata rade po 200 sati mjesečno, pa kako da onda kvalitetno studiraju, upitao se zastupnik u raspravi o izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.

Anka Mrak Taritaš (Glas) odgovara kako studenti oduvijek rade uz studij, a problem je oduvijek bila kontrola toga rada.

Hvaleći zakon, HDZ-ov Ante Bačić navodi kako 90 posto studenata nije radilo duže od tri mjeseca kod istog poslodavca. Većina je svoje pravo na studentski rad koristila samo jedan mjesec u godini, tvrdi zastupnik.

Robert Podolnjak (Most) propituje potrebu hitnosti zakona. Nije mi jasno zašto je to najhitniji zakon, kaže zastupnik koji podržava njegovu intenciju, a to su jednaka prava svih studenata koji studiraju u Hrvatskoj.

Prema izmjenama koje je predložila vlada, preko studentskih ugovora mogli bi raditi i strani studenti koji nisu državljani članica EU-a, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni.

Napominjući kako se predloženi zakon zahvaća i studente izbjeglice i azilante, koji po drugom zakonu imaju određene socijalne benefite, Ante Babić (HDZ) pita hoće li im se ti benefiti ukidati ako su na tržištu rada.

Predložene izmjene odlučno su branili HNS-ovi zastupnici - dok Milorad Batinić rasprave dijela oporbenih kolega vidi i kao "liječenje osobnih frustracija", Stjepan Čuraj naglašava kako su izmjene korak dalje u studentskim pravima.

Zakonom o obavljanju studentskih poslova po prvi smo put na cjelovit i sustavan način riješili sva pitanja vezana uz studentski rad, omogućili smo rad izvanrednim studentima, povećali minimalnu satnicu itd., pobrojao je Čuraj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara