Zekanović: Ima li masona i u vladi?

Zekanović: Ima li masona i u vladi?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI suverenisti ozbiljno se pripremaju za parlamentarne izbore i uskoro će predstaviti cjelovit politički program, najavio je u petak saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji je potvrdio da su s Miroslavom Škorom počeli razgovore o suradnji, no detalje nije želio iznositi. 

"Nadam se da će završiti što skorije", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare na kojoj su se članovi predsjedništva Hrvatskih suverenista referirali i na "masonski skandal", odnosno ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. 

Zekanović: Ima li masona i u vladi?

"Zanima me je li Jelenić jedina osoba koja je član te 'suspektne tajne organizacije', ima li ih, možda, u vladi ili na nekim drugim istaknutim pozicijama", zapitao se Zekanović ispred sabora. 

General Željko Sačić ističe kako je hrvatska javnost šokirana činjenicom da je netko tako visokopozicioniran u pravosudnoj vlasti član "opskurne organizacije, koja ima oštra pravila". 

"Nije normalno da član masonske organizacije Nikica Gabrić dođe i skoro nogom otvori vrata kod brata Jelenića i kaže daj napravi to i to, pošalji tamo policiju", naglasio je Sačić. 

Hrvatski suverenisti se tome suprotstavljaju, a i znaju model po kojem će to riješiti, uvjerava Sačić koji je poručio kako hrvatske sigurnosne službe, političari i javnost moraju učiniti sve da se ne dozvoli ispreplitanje javnog i privatnog. 

Gabrić je trebao biti ispitan

Zastupnica u EP Ruža Tomašić zanimljivim označava Gabrićevo javno priznanje da je snimao državnog odvjetnika. "Nakon toga ništa se nije dogodilo, a snimao ga je nezakonito. On (Gabrić) je trebao biti na ispitivanju, a nije", kazala je Tomašić.  

I Pero Kovačević ističe kako, u pravilu, takvo snimanje nije moguće u službenim prostorijama DORH-a. U uređenim državama u takvim slučajevima mobitel ostavljate vani, to je dio sigurnosnog protokola, tumači Kovačević i dodaje kako se u konkretnom slučaju radi o neovlaštenom snimanju razgovora, koji nema nikakve pravne snage, "odnosno to je počinjenje kaznenog djela neovlaštenog snimanja". 

Slučaj Jelenić samo ukazuje na to da je u pravosuđu potrebno provesti korjenitu reformu, cjelovitu "funkcijsku lustraciju", a paralelno s njom i imovinsku lustraciju, kaže Kovačević. 
Istaknuo je da se u uređenim zemljama zakonom uređuje koje su zapreke za obnašanje visokih javnih dužnosti. "Za mene je to članstvo u tajnim organizacijama, a masonstvo je takvo", rekao je Kovačević. 

Sačić je dodao kako postoji državnoodvjetnički kodeks u kojem jasno stoji da državni odvjetnik ni na jednoj razini ne smije biti član ni jedne političke stranke, udruge ni bio kakve organizacije koja bi dovela u pitanje njegovu neovisnost. Kaže i kako masoni ne bi trebali biti legalno organizirani jer su diskriminatorni prema ženama. 

Kovačević: Zvali su me u masone, odbio sam

Kovačević je potvrdio da je 1996., dok je bio u Ministarstvu obrane, dobio poziv u masone, ali ga je odbio. 

Suverenisti smatraju kako predsjednik države Zoran Milanović ima pravo birati svoje suradnike. Jadranka Žarković iznimno je dobro surađivala s Hrvatskim generalskim zborom vezano uz pitanja obrazovanja, odgovara Sačić na primjedbu da je sporna Zagreb Prideu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara