Zekanović u saboru napao Marakeški sporazum, poistovjetio ga s Istanbulskom

Zekanović u saboru napao Marakeški sporazum, poistovjetio ga s Istanbulskom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović poručio je danas kako su i Istanbulska konvencija koju je sabor nedavno donio i Marakeški sporazum o kojem se sada govori dokumenti koji su u suprotnosti s onim što suverenost svake države znači.

"Marakeški sporazum je dokument od 34 stranice i s 23 cilja, većina toga lijepo izgleda, govori se o migracijama, o suverenosti država, sprječavanju migracija, ali ima i poglavlje koje je jako interesantno, poglavlje broj 5, koje kaže: 'Poboljšati dostupnost i fleksibilnost puteva regularnih migracija.' Što to znači regularno?", pitao je Zekanović u stanci na početku saborskog zasjedanja.

"Je li za Plenkovića situacija na granici s BiH regularna ili neregularna?"

On, kaže, razlikuje legalno i ilegalno.

"Je li za premijera Plenkovića situacija koju imamo na granici s BiH kada migranti nasilno ulaze u Hrvatsku regularna migracija ili neregularna? Mi to ne znamo", rekao je Zekanović.

Ističe kako je Marakeški sporazum obvezujući.

"U njemu se govori o prednostima i izazovima migracija. Pa kad se govori o prednostima treba govoriti i o nedostacima. Sve države koje se obvežu na njega će morati voditi računa o tome što mediji govore o migracijama da se ne bi slučajno dogodilo da netko ima negativan ili loš stav o migracijama", ustvrdio je Zekanović i dodao da ga sve to podsjeća na komunističko razdoblje.

Marakeški sporazum, poručuje Zekanović, neće donijeti ništa radikalno u pet sekundi, ali može biti okidač za veliki val migracija, za što Hrvatska nije spremna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara