Pobjeda Zelene akcije, ništa od golfa na Srđu

Pobjeda Zelene akcije, ništa od golfa na Srđu

Foto: Hina

NA DANAŠNJEM ročištu na Upravnom sudu u Splitu poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, potvrdio je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić.

"Na Upravnom sudu u Splitu poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu. Dozvola je poništena jer je još u rujnu prošle godine 'srušena' Studija utjecaja na okoliš za taj projekt. Tuženik je u ovom postupku bilo Ministarstvo i postupak se mora provesti ponovno. Ovo je veliki korak ka kraju tog izuzetno štetnog projekta", rekao je Ćerimagić.

Mrak Taritaš je tada bila na čelu resora


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička, a na čelu tog resora HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

Dozvola je postala izvršna 23. listopada, a uključivala je izgradnju športsko rekreacijskog centra s golf igralištem (18+9 rupa), izgradnju vodoopskrbnog vodovoda (cjevovod i objekti) te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale (D8) do Bosanke.

Kako stoji u lokacijskoj dozvoli, tvrtka "Razvoj Golf" zahtjev je podnijela 31. srpnja 2015. godine, a između ostalog je utvrđeno kako se planirani zahvat provodi u skladu sa županijskim prostornim planom, PPU-om i GUP-om Grada Dubrovnika, kao i UPU-om Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Srđ je naš

Protiv te lokacijske dozvole Upravni spor podnijela je inicijativa "Srđ je naš", koja je na tu temu za subotu ujutro najavila i konferenciju za novinare.

Upravni sud u Splitu donio je u rujnu prošle godine odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko - rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa "Srđ je naš".

Iz Nezavisne liste "Srđ je Grad", političkog krila inicijative "Srđ je naš", tada su ustvrdili kako će ta odluka imati i reperkusije na lokacijske dozvole, izdane na temelju nezakonite Studije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara