Zelena akcija poziva saborske zastupnike da spriječe ispuštanje GMO-a

ZELENA akcija današnjim je priopćenjem pozvala saborske zastupnike da usvoje amandman na Zakon o zaštiti prirode kojim se zabranjuje ispuštanje genetički modificiranih organizama (GMO) u okoliš.

Također, pozivaju se i građani Hrvatske kao i udruge za zaštitu okoliša da upute pismo Hrvatskom saboru kojim bi podržali taj zahtjev.

U Zelenoj akciji drže da Zakon treba onemogućiti uvoz i sijanje genetički modificiranog sjemena te tako zaštiti okoliš i organsku i tradicionalnu poljoprivredu.

"Konačni prijedlog Zakona o zaštiti prirode omogućuje ispuštanje GMO u okoliš, te je stoga iznevjereno obećanje Vlade RH koje slušamo već tri godine, kako će se tim Zakonom zabraniti sijanje GMO-a", upozoravaju iz Zelene akcije.

Napominju i kako su se građani RH većinom izjasnili protiv GM hrane i usjeva, a budućnost je hrvatske poljoprivrede u proizvodnji zdrave hrane, te u biološkoj ili organskoj proizvodnji, pogotovo kad se uzme u obzir veličina zemlje i poljoprivrednih polja koja su mala i rascjepkana.

Europa i građani Hrvatske su prepoznali da GM usjevi nisu u nacionalnim interesima zbog uništavanja tradicionalne poljoprivrede, očuvanja biološke raznolikosti, te mogućih posljedica na zdravlje, smatraju u Zelenoj akciji.

Sijanje genetički modificiranih usjeva donosi korist jedino multinacionalnim biotehnološkim kompanijama, te njihovim lobistima, što uključuje i Vladu SAD-a, zaključuju u Zelenoj akciji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara