Zelena akcija pita: Što to smrdi u CIOS-u?

Zelena akcija pita: Što to smrdi u CIOS-u?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

NAKON noćašnjeg požara koji je malo iza 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u zagrebačkom naselju Jankomir, oglasila se Zelena akcija. Traže hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Zahtijevamo detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se jasno ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora kojima će se spriječiti buduća ugrožavanja zdravlja građana.

Treći požar u posljednje tri godine

Podsjećamo, sinoćnji požar već je treći takav događaj u posljednje 3 godine. Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki cijelog zapadnog dijela Zagreba, a možda i šire.

Prvi veliki požar izbio je u travnju 2014. kada ga je gasilo 120 profesionalnih vatrogasaca, a na terenu je bilo 40-ak vatrogasnih vozila. Drugi slučaj bio je u kolovozu 2015. kada je požar, srećom, bio nešto manjih razmjera. Nažalost, ovaj posljednji, treći požar, bio je najveći, a moralo ga je cijelu noć gasiti 135 vatrogasaca.

Nadležne službe tvrde kako nije došlo do narušavanja kvalitete zraka

Zabrinjavajuće je da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja, u što je teško povjerovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužno je odmah postaviti više mjernih stanica u cijelom zapadnom dijelu grada te u realnom vremenu objavljivati podatke o koncentracijama štetnih tvari u zraku, zajedno s uputama kako građani i građanke trebaju postupati da se zaštite.

Podsjetimo, na početku trenutnog mandata gradonačelnika Bandića bila su česta medijska nagađanja o namjeri Grada da privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, a uglavnom se spekuliralo kako je za taj posao izuzetno zainteresiran C.I.O.S.

Gospodarenje otpadom bi trebalo ostati u domeni javnih tvrtki

Učestali akcidenti u CE-ZA-R-u nam jasno daju do znanja da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, gdje postoji barem nešto veća razina kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda.

Izuzetno nam je drago da u sinoćnjoj nesreći nitko nije stradao te se nadamo da će se poduzeti sve kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Smatramo kako je krajnje vrijeme za kaznu C.I.O.S.-u, suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada Zagrabe jer smatramo da je u javnom interesu znati za poslove Grada s tvrtkom gdje se svako malo desi požar.

S obzirom na to da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju je li ovaj požar slučajan."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara