"Zelena mreža": Zaštititi okoliš u vojnom vježbalištu u Slunju

"ZELENA mreža Karlovačke županije" poslala je danas Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjev da obavi inspekcijski nadzor i utvrdi provode li se mjere zaštite okoliša na Vojnom vježbalištu "Eugena Kvaternika" u Slunju te traži da ih Ministarstvo izvijesti o poduzetim mjerama.

Član "Zelene mreže" i slunjski gradski vijećnik Željko Rendulić (HSLS) rekao je na tiskovnoj konferenciji da je prošlo više od godinu dana od rješenja kojim se utvrđuju mjere zaštite okoliša, ali da se detonacije nisu smanjile. Upitao je vrijede li rješenja ministarstava samo za građane, a da jedno državno tijelo izuzima drugo državno tijelo od poštivanja donesenih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U slučaju Slunja Ministarstvo zaštite okoliša dopušta Ministarstvu obrane da se i dalje koristi Vježbalištem na jednako netransparentan način", rekao je Rendulić.

Rješenje iz travnja prošle godine propisalo je da se uporaba Vježbališta može nastaviti uz stručni program praćenja stanja okoliša, te uz izgradnju primjererna uništavališta bojnih sredstava. Time bi se stanovništvo zaštitilo od buke, a kraško tlo i podzemne vode od onečišćenja, posebno u kišnom razdoblju.

Novinarima su predočeni zahtjevi Gradskog vijeća Slunja i općinskih vijeća Josipdola i Plaškog da se Vojno vježbalište u Slunju zatvori i prenamijeni u civilne svrhe, te da u prijelaznom razdoblju nikako ne služi kao međunarodno vježbalište, već samo za ročnike Hrvatske vojske. Također traže redovito praćenje stanja tla, vode, zraka, biljnog i životinjskog svijeta i psihosocijalnog utjecaja na stanovništvo te dostavljanje tih podataka jedinicama lokalne samouprave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara