"Zeleni forum" počeo kampanju protiv izvoza ruske nafte Jadranom

´ZELENI FORUM´, hrvatska mreža trideset i dvije udruge za zaštitu okoliša počeo je danas kampanju kojom od hrvatske Vlade traži odustajanje od kako smatraju, štetnog ugovora Družba Adria, kojim je dogovoren i tankerski transport nafte iz Omišlja.

´Ne vidimo niti jedan razlog da Vlada ostane pri svojoj odluci, jer je čisti Jadran neusporedivo vrjedniji od profita´, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj energetskog sektora Zelene akcije Toni Vidan.

Predstavnici najveće hrvatske ekološke udruge ´Zelene akcije´ i drugih udruga ´Zelenog foruma´ pozvali su građane da im se pridruže u očuvanju okoliša i zaštiti Jadranskog mora.

Peticija protiv povećanja tankerskog prometa Jadranom već se potpisuje na Kvarneru, a u ožujku će se, najavljeno je, potpisivati u cijeloj Hrvatskoj.

Najavljeno je da će Dan Planeta Zemlje (22. travnja), biti posvećen zaštiti Jadrana od opasnosti tankerskog prometa.

´Zeleni forum´ prijavio se i na riječki karneval sa skupinom pod nazivom ´Družba mafija´.

Vidan je podsjetio da još uvijek nije napravljena studija utjecaja na okoliš za prijevoz nafte tankerima, i podsjetio da je predviđen godišnji prijevoz od 15 milijuna tona.

Maja Zrnić iz udruge ´Dupinov san´ rekla je kako je projektom ´Družba Adria´ predviđen godišnji promet od 50 do 80 milijuna američkih dolara, i podsjetila da Hrvatska od turizma godišnje zaradi četiri milijarde dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara