Zeleni rasturili na izborima, ostvarili rekordno dobar rezultat

Zeleni rasturili na izborima, ostvarili rekordno dobar rezultat
Foto: EPA

S OSVOJENIM dvoznamenkastim postocima diljem Europe, uključujući iznimnih 20 posto u Njemačkoj, zeleni su zabilježili rekordno dobar rezultat na krilima mladih birača koji pozivaju na borbu protiv globalnog zatopljenja. 

Zeleni su u Njemačkoj udvostručili svoj rezultat u usporedbi s prošlim izborima za Europski parlament 2014. godine, smijenivši socijaldemokrate s tradicionalno drugog mjesta na njemačkim izborima. 

U Francuskoj su zeleni završili treći s 12 posto, iza Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i Republike u pokretu predsjednika Emmanuela Macrona, a dvostruki postotak bilježe i u Austriji, Irskoj i Nizozemskoj.

U Velikoj Britaniji su osvojili 12,4 posto, gotovo dvostruko više nego na prošlim izborima. Završili su četvrti, ispred vladajućih konzervativaca. 

"Svjedočiti pobjedi zelenih nad konzervativcima na ovim izborima je doista nevjerojatno. U britanskoj i europskoj politici se događaju nekakvi seizmički pomaci", rekla je Alexandra Phillips, kandidatkinja zelenih na jugoistoku Engleske. 

"Nedjelja za budućnost"

Projekcije pokazuju da su konzervativna Europska pučka stranka i socijaldemokrati, dva najveća bloka u Europskom parlamentu, izgubili dio zastupnika i više neće moći samostalno formirati većinu kao u prošlom sazivu, čime bi zeleni mogli postati ključan faktor u tom tijelu. 

"Ovo je nedjelja za budućnost", objavio je Sven Giegold, vodeći kandidat zelenih u Njemačkoj, parafrazirajući "petke za budućnost", prosvjede učenika protiv klimatskih promjena. 

Njegov francuski kolega Yannick Jadot uspjeh te političke opcije nazvao je "zelenim valom u kojem su oni glavni igrači". 

Francuski premijer Edouard Philippe prihvatio je rast zelenih kao "poruku o ekološkom hitnom slučaju". 

"Svugdje u Europi naši građani, posebice oni najmlađi, traže od nas da odlučno djelujemo, a to ćemo i napraviti u Francuskoj i u Europi", rekao je taj republikanac kojeg je za premijera imenovao Macron.

Za kandidata zelenih u Irskoj Ciarana Cuffea projekcije kažu da je pobjednik izbora u Dublinu s 23 posto glasova, a zeleni se u toj državi bore za pobjedu u još dvije izborne jedinice. 

U čestitci zelenima irski konzervativni premijer Leo Varadkar kazao je kako su ovi izbori bili o Brexitu i djelovanju protiv klimatskih promjena. 

"To je veoma jasna poruka javnosti da oni žele da nešto učinimo po pitanju klimatskih promjena - primili smo tu poruku. To će zahtijevati mnogo promjena na razini pojedinaca, zajednice i vlade", napisao je na svom Twitter profilu. 

"Dokažite da ste ozbiljni"

"Glavna priča večeras je da krajnja desnica nije ustala u Europi. Te brojke nisu stigle", rekao je čelnik zelenih u Irskoj Eamon Ryan. 

"Ono što se zapravo dogodilo je da su, suprotno tim očekivanjima, stigli zeleni. U Njemačkoj su druga najveća stranka, a diljem Europe, uključujući i Irsku, zbog čega mi je iznimno drago da je zeleni val pogodio i nas - mi smo dio te priče", dodao je. 

Impuls za rast zelenih gradio se mjesecima prosvjedima koje je prošlog studenog započela 16-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg.

U masovnoj mobilizaciji koja se dogodila u petak marširali su deseci tisuća učenika. Neki su pozvali svoje roditelje da na izborima zaokruže one koji mare za okoliš. 

Luisa Neubauer, vodeća aktivistica među učenicima u Njemačkoj, u reakciji na rezultate izbora napisala je: "Pokazali smo ne samo da borbu protiv klimatskih promjena dovodimo na ulice nego i na birališta." 

"To bi trebalo biti nešto o čemu trebaju razmisliti oni koji su se prošli mjesec smijali 'angažmanu mladih'". 

Pod Pariškim sporazumom iz 2015. o ograničavanju rasta temperature na Zemlji na dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, EU se obvezala smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. u usporedbi s 1990. godinom. 

No mnogi znanstvenici i ekolozi upozoravaju da Europa i druge velike ekonomije moraju biti znatno ambicioznije. 

Međuvladin panel za klimatske promjene Ujedinjenih naroda u listopadu je upozorio da je Zemlja trenutno na putu zagrijavanja prema katastrofalnih 3 ili 4 stupnja. 

Najveći izazov

U Njemačkoj je kriza oko klimatskih promjena naglasila jaz između generacija. Mladi koji izlaze na prosvjede optužuju odrasle koji se ne žele odreći svojih dizelskih automobila. 

Stranke njemačke vladajuće koalicije, iznenađene uspjehom zelenih, obvezale su se da će se uhvatiti u koštac s klimatskim izazovima. 

Markus Soeder, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, proglasio je zelene njihovim glavnim suparnikom. 

"Najveći izazov budućnosti bit će intenzivna rasprava sa zelenima", poručio je i dodao kako "stare mjere više ne vrijede". 

Priznavši da njegova stranka ima poteškoća u pridobivanju mlađih glasača, zaključio je kako "moraju biti mlađi, otvoreniji i više 'kul'". 

Projekcije pokazuju kako je jedan od tri glasača mlađih od 30 godina glasao za zelene, dok ih je samo 13 posto odabralo CDU. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara