Želite li vidjeti Kolakušića kao Ustavnog suca?

Želite li vidjeti Kolakušića kao Ustavnog suca?

Foto:Arhiva

"MISLAV KOLAKUŠIĆ jedan je od rijetkih sudaca koji je digao glas protiv loših zakona i javno progovorio o strahotama Zakona o predstečajnoj nagodbi, Ovršnog zakona i Lex Agrokora", stoji u inicijativi Podrška Mislavu Kolakušiću za suca Ustavnog suda koja broji gotovo 12 tisuća ljudi. Naime, pokretači inicijative koji žele vidjeti Kolakušića kao suca Ustavnog suda naglašavaju kako imaju moralnu satisfakciju i zadovoljstvo da nas u najvišim državnim institucijama predstavljaju osobe vrijedne poštovanja, a ne, kako kažu, "polukriminalci, plagijatori i politički podobnici".

"Imajmo makar malo više vjere u ovu državu koju su gurnuli preko ruba provalije. I na kraju, imamo nadu da za ovu zemlju još uvijek ima spasa", stoji u objavi pokretača inicijative.

 

 

Kolakušić jedan od 11 kandidata za 3 mjesta

Podsjetimo na to kako je Odbor za Ustav prošlog tjedna utvrdio listu od 11 kandidata za troje sudaca Ustavnog suda. Kandidati će se predstaviti u utorak, 27. lipnja, a među njima će biti sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

Među ostalim kandidatima su Teodor Antić, bivši pomoćnik ministra pravosuđa, odvjetnica Mila Mikecin Mišetić, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec i sutkinja Visokog upravnog suda RH Mirjana Juričić. Tu su i viši savjetnik u Ministarstvu uprave Sulejman Tabaković, sutkinja Prekršajnog suda Vesna Posavec i prorektor Sveučilišta u Splitu Dragan Bolanča.

Kolakušić je rođen 15. rujna 1969. godine, a od 2011. godine sudac je Trgovačkog suda u Zagrebu. Kolakušić se, za razliku od većine sudaca, ne ustručava javno istupati, a oštar je kritičar Ovršnog zakon i Zakona o predstečajnoj nagodbi, a u posljednje vrijeme i Lex Agrokora. Također, žestok je kritičar dosadašnjeg rada Ustavnog suda.

Vratimo se na početak

"Jedini izlaz u rješavanju teške situacije suvremene hrvatske stvarnosti nalazim u
vraćanju na početak, u Ustavu RH i njegovoj primjeni i tumačenju u interesu svih građana, a ne u interesu uskog kruga pojedinaca", stoji u prijavi Kolakušića za Ustavnog suca.

Istaknuo je da je nedopustivo kako su gospodarsko-politički događaji doveli do munjevite propasti hrvatskog gospodarstva, a koja je uzrokovala tešku materijalnu situaciju velikog broja hrvatskih građana.

"Zamišljam kako bi Hrvatska danas izgledala da je Ustavni sud RH sve ove godine imao hrabrosti obavljati svoju temelju zadaću, a to je ocjena ustavnosti zakona te ukinuo
zakone o pretvorbi i privatizaciji, Ovršni zakon, Zakon o predstečajnim nagodbama na hrvatski način kao i druge zakone kojima je naše postalo nečije", naglašava Kolakušić u svojoj prijavi.

Sve bi bilo drugačije da je Ustavni sud radio svoj posao

U nedavnom razgovoru za Index Kolakušić je naglasio kako je dosad u Hrvatskoj svako prilagođavanje zakona vodilo do nove katastrofe. No sve bi bilo drugačije da je Ustavni sud radio svoj posao.
 
"Sve, sve treba prepisati. Ovršni zakon, Stečajni zakon, Zakon o pretvorbi i privatizaciji. Sve. Moramo tražiti od Ustavnog suda da napokon radi svoj posao. Ustavni sud 25 godina ne obavlja svoju temeljnu zadaću", naglasio je Kolakušić i rekao da nedostaje ocjena ustavnosti zakona RH-a. Da je Ustavni sud ukinuo Zakon o pretvorbi i privatizaciji te da je ukinuo Predstečajni zakon, Hrvatska ne bi bila gospodarski devastirana niti bi četvrtina građana bila blokirana. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara