Želite mirovine dok ih još ima? Papire treba predati i do 5 godina ranije

Želite mirovine dok ih još ima? Papire treba predati i do 5 godina ranije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

PREMA podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), lani je u Hrvatskoj podneseno 222.286 prvostupanjskih zahtjeva za odlazak u mirovinu, što je 8,2 posto više nego godinu prije (205.964), a od ukupnog broja riješenih zahtjeva, 61 posto ih je riješeno u roku od 60 dana.

"Iako postoji određen broj predmeta koji se rješavaju u roku dužem od 60 dana, u 2018. zamjetni su pozitivni pomaci, koji su rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja", navodi se u priopćenju.

HZMO: Papire predati i do pet godina ranije

Kako je za predmete na čije se rješavanje čeka dulje od 60 dana uglavnom potrebno uključiti druge institucije, HZMO budućim umirovljenicima predlaže pokretanje postupka pretkompletiranja podataka o stažu i plaći, koji nije obvezujući, ali ubrzava postupak ostvarivanja prava, prije svega prava na starosnu mirovinu.

Ako mirovinu želite na vrijeme, naravno dok je još ima, papire treba predati znatno ranije od dana kada odlazite u mirovinu.

"Institut prethodnog utvrđivanja staža omogućava budućim umirovljenicima da 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu o tome obavijeste Zavod kako bi postupak kompletiranja podataka o stažu i plaći potrebnih za izračun mirovine Zavod obradio unaprijed. Ako budući umirovljenik ima i inozemnog staža, ovaj postupak moguće je pokrenuti i pet godina ranije", stoji u priopćenju.

Postupak je moguće besplatno pokrenuti popunjavanjem web-obrasca putem korisničkih stranica Zavoda, u sklopu sustava e-Građani, kao i u svim područnim službama, uredima i ispostavama Zavoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara