Zemlja neznanja: Hrvatska debelo ispod prosjeka EU po postotku IT stručnjaka među zaposlenima

Zemlja neznanja: Hrvatska debelo ispod prosjeka EU po postotku IT stručnjaka među zaposlenima

Graf: Eurostat

TOKOM 2014. u Europskoj uniji na poslovima stručnjaka za informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) bilo je zaposleno gotovo osam milijuna osoba, što je činilo 3,7 posto ukupnog broja zaposlenih.

Hrvatska je po običaju znatno ispod prosjeka EU, te broj zaposlenih IT stručnjaka čini tek 2,9 posto ukupnog broja zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih godina broj i udio ICT stručnjaka u ukupno zaposlenim osobama kontinuirano raste, iz čega je vidljiva prilagodba na sve digitaliziraniji svijet. Unatoč tome, gotovo četrdeset posto poduzeća s najmanje deset zaposlenih koja su 2014. zaposlila ili pokušala zaposliti ICT stručnjake imala su poteškoća s pronalaženjem odgovarajućih zaposlenika, navode iz Eurostata.

Najveći postotak IT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih prisutan je u Finskoj (6,7 posto), te Švedskoj (6 posto), a slijede Luksemburg (5,1 posto) te Estonija i Nizozemska, obje s 5 posto IT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih.

S druge strane, najmanji broj IT stručnjaka u ukupnoj radnoj snazi ima Grčka (1,3 posto), a slijede Bugarska i Litva obje s 1,9 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara