Zemlje BRICS-a stvaraju zajedničke devizne rezerve i razvojnu banku

Foto: brics5.co.za

ČLANICE BRICS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, razmotrit će, na marginama summita G20, mogućnost stvaranja zajedničkih deviznih rezervi.

To će biti razmotreno u cilju regulacije tržišta deviza, najavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
 
Članice BRICS-a sastat će se u četvrtak, prilikom otvaranja summita G20 u Sankt Petersburgu, i razmotriti pitanje formiranja zajedničkih deviznih rezervi kako bi se spriječila samovolja u formiranju tečajnih vrijednosti, prenio je AFP.
 
"Naši predstavnici će tijekom predstojećeg summita G20 razgovariti o osnivanju razvojne banke BRICS-a i stvaranju zajedničkih deviznih rezervi, o čemu se već diskutiralo tijekom ožujskog summita u Durbanu u Južnoafričkoj republici", izjavio je Lavrov tijekom današnje konferencije za novinare.
 
Šef ruske vlade je dodao da će to omogućiti gospodarstvima BRICS-a da se lakše bore protiv negativnog utjecaja fluktuacije deviznih tržišta.
 
Predstavnici Južnoafričke Republike takodje su najavili da će prilikom tog susreta prije svega biti riječi o novoj razvojnoj banci i mehanizmu federalnih rezervi.
 
Zemlje u usponu, na čelu s Indijom i Brazilom usprotivile su se smanjenju tečaja svojih valuta početkom godine, a investitori su se okrenuli ka SAD-u zbog očekivanog rasta kamatnih stopa u prvoj ekonomiji svijeta.
 
Središnje banke pojedinih zemalja BRICS-a masovno vrše otkup deviza kako bi obranili tečaj domaćih valuta.
 
Tijekom summita u ožujku ove godine u Durbanu, članice BRICS-a su se dogovorile o osnivanju zajedničke razvojne banke namijenjene finaciranju investicija. Ali tom prilikom nije dogovoreno koliki iznos je svaka od članica spremna uložiti u ovaj zajednički projekt.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara